Sodišče EU: preverjanje homoseksualnosti prosilcev za azil je dopustno

Preverjanje, ali so begunci, ki v EU zaprosijo za azil in kot razlog za to obliko mednarodne zaščite navedejo homoseksualnost, res istospolno usmerjeni, je dopustno, je danes sporočilo Sodišče EU.

 Foto: STA
Foto: STA

LUXEMBROUG > Kot je sicer dodalo, mora biti to preverjanje v skladu s temeljnimi pravicami prosilcev in prilagojeno posameznemu primeru.

Preverjanje homoseksualnosti, ki so mu prosilci za azil izpostavljeni v nekaterih državah članicah unije, je razburilo tri neimenovane moške. Eden od njih po pisanju britanskega BBC prihaja iz Ugande, eden pa iz ene od muslimanskih držav. S svojo pritožbo so se obrnili na Sodišče EU, ki pa je sedaj razsodilo proti njim.

Na Nizozemskem zavrnili tri moške prosilce za azil

Trojica moških je ločeno zaprosila za azil na Nizozemskem, vsi pa so kot razlog navedli, da se bojijo preganjanja v domačih državah zaradi svoje istospolne usmerjenosti. Prošnje vseh treh so pristojni nizozemski organi zavrnili, češ da homoseksualnosti niso uspeli dokazati.

Na zavrnitev prošenj so se moški pritožili, nakar je nizozemsko upravno sodišče za mnenje zaprosilo Sodišče EU. Zanimalo ga je, ali pravila EU kakorkoli omejujejo preverjanje spolne usmerjenosti prosilcev za mednarodno zaščito in ali morda že samo izpraševanje o tem predstavlja kršitev prosilčevih pravic po listini EU o temeljnih pravicah.

Sodišče unije je danes odgovorilo, da so izjave prosilca za azil glede njegove spolne usmerjenosti le izhodiščna točka in so pri obravnavanju prošnje lahko predmet preizkusa. A načini, na katere nacionalni organi testirajo izjave in predložene dokaze, morajo biti v skladu s pravom EU in zlasti s temeljnimi pravicami, kot sta pravica do spoštovanja človekovega dostojanstva ter pravica do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja. Poleg tega je treba vsakega prosilca obravnavati individualno.

Na Češkem erekcijski testi

Iz tega, tako sodišče, sledijo določene smernice glede opravljanja omenjenih preizkusov. Ti ne smejo temeljiti zgolj na stereotipih, vprašanja na zaslišanjih ne smejo zadevati podrobnosti spolnih praks prosilcev, morebitni “testi” za ugotavljanje spolne usmerjenosti in dokazi v obliki posnetkov intimnih aktov pa so nedopustni. Če prosilec ne odgovarja na vprašanja, ki zadevajo njegovo osebno sfero, to še ni zadosten razlog za zavrnitev njegove prošnje, je še poudarilo sodišče.

Kot piše BBC, so nekatere države članice unije tarča kritik zaradi načina, kako obravnavajo prošnje za azil, utemeljene s homoseksualnostjo prosilca. Češke oblasti so bile na primer leta 2011 tarča ostrih napadov EU, Združenih narodov in borcev za človekove pravice zaradi tako imenovanih erekcijskih ali falometričnih testov, ki so izvirali še iz komunističnih časov.

Današnja odločitev Sodišča EU je posebej aktualna glede na to, da za azil v EU prosi vse več prebežnikov iz Podsaharske Afrike, kjer je homoseksualnost v več državah še vedno kaznivo dejanje.

STA


Najbolj brano