Snowden navdušen ob odločitvi Sodišča EU proti čezatlantski izmenjavi podatkov

Ameriški žvižgač Edward Snowden je danes navdušeno pozdravil odločitev Sodišča EU, ki je razveljavilo dogovor o varnem pristanu, na osnovi katerega že 15 let poteka izmenjava osebnih podatkov med EU in ZDA. Kot je poudaril Snowden, katerega razkritja leta 2013 so vodila v današnjo razsodbo, smo po njeni zaslugi vsi varnejši.

Edward Snowden
Edward Snowden 

MOSKVA > Sodišče EU je danes razveljavilo dogovor o varnem pristanu, tako imenovani Safe Harbour, ki so ga leta 2000 sklenile oblasti ZDA in Evropska komisija, saj je ocenilo, da ZDA ne zagotavljajo ustrezne ravni varstva osebnih podatkov državljanov EU.

Dogovor je še posebej pomemben za spletna podjetja, kot so Facebook, Google in Amazon, ki osebne podatke svojih evropskih uporabnikov prenašajo na strežnike v ZDA ter jih tam obdelujejo in hranijo.

Po razkritjih Edwarda Snowdna, kako obsežen je nadzor ameriške agencije za nacionalno varnost NSA, je ta sistem postal tarča glasnih kritik.

Snowdnov somišljenik in “soborec” za pravico do zasebnosti in zaščite osebnih podatkov, avstrijski študent Max Schrems je nato na Irskem vložil tožbo proti podjetju Facebook zaradi prenašanja osebnih podatkov Evropejcev v ZDA, kjer ti niso ustrezno varovani, in danes mu je Sodišče EU pritrdilo.

To je navdušilo ne le Schremsa, ampak tudi najbolj znanega žvižgača na svetu. Kot je zapisal na Twitterju, je Sodišče EU razveljavilo enega ključnih kosov zakonodaje, ki se ga je “rutinsko zlorabilo za nadzor”. “Rezultat tega je, da smo vsi varnejši.” Schremsu je javno čestital in mu izrekel priznanje, da je s svojim dejanjem spremenil svet “na bolje”.

STA


Najbolj brano