Snežna neurja na Japonskem zahtevala najmanj enajst življenj

Snežna neurja na Japonskem so zahtevala najmanj enajst življenj, meteorologi pa napovedujejo nadaljevanje slabega vremena. Predvsem na severu in v osrednjem delu države so zapadle velike količine snega, težave povzroča tudi močan veter, poročajo japonski mediji.

Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek
Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek

TOKIO > Večina žrtev je starejših ljudi, umrl pa je tudi gasilec, ki je pomagal pri čiščenju snega. Nekaj je žrtev zaradi prometnih nesreč, ki so zaradi slabih voznih razmer na cestah številne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Še posebej prizadeta so območja na severnem otoku Hokaido in na vzhodni obali otoka Honšu. Meteorologi svarijo pred poplavljanjem morja, saj veter s hitrostjo okoli 140 kilometrov na uro povzroča visoke valove.

Promet je otežen; odpovedanih je več sto letov, večinoma domačih, zamude beležijo hitri vlaki.

Na goratem območju Niigate in Nagana je od sveta odrezanih okoli 270 ljudi, potem ko je edino cesto, ki jih povezuje z ostalim svetom, zasul snežni plaz, poročajo japonski mediji.

Meteorologi navajajo, da je močno ciklonsko območje doseglo vrhunec, a bo še nekaj dni vztrajalo na območju v okolici Japonskega morja. To pomeni, da se bodo padavine nadaljevale. Ponekod so namerili že več kot dva metra snežne odeje, še navaja AFP.

STA


Najbolj brano