Sneg povzroča težave v Grčiji, hud mraz v Makedoniji

V Grčiji so danes zaradi sneženja zaprte številne šole. Sneg je padel po vsej državi, celo na nekaterih otokih v Kikladih. Hladni val je zajel tudi sosednjo Makedonijo, kjer se je živo srebro spustilo do 17 stopinj pod ničlo.

Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek
Fotografija je simbolična. Foto: Tamino Petelinsek

ATENE, SKOPJE > V Grčiji so po božičnih počitnicah ostale zaprte številne šole severno in vzhodno od Aten, na severu in v osrednjem delu države, pa tudi na Kreti in Kikladih.

Številne ceste po državi, ki jo je hladni val zajel v ponedeljek zvečer, so zaprte zaradi snega ali poledice. Sneg je zjutraj padal tudi v Atenah. Vremenoslovci napovedujejo, da bo snežiti prenehalo še danes.

Na Kikladih je največ snega zapadlo na otokih Tinos in Andros, kjer je snežna odeja prekrila tudi nekatere plaže. Več vasi je odrezanih od sveta in brez električne energije. Po poročanju grških medijev je v gorah na Kreti zapadlo do meter snega.

Na Kreti in Lezbosu je zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom ali požarov na ogrevalnem sistemu umrlo pet ljudi.

Iz Makedonije medtem poročajo o izjemno nizkih temperaturah. Najnižjo, minus 17 so namerili v kraju Berovo na vzhodu države. Celo v običajno toplem Dojranu se je živo srebro spustilo 7 stopinj pod ničlo, Dojransko jezero pa je zamrznilo.

Nenavadno mrzlo vreme se bo nadaljevalo tudi v petek, ko bodo temperature sicer nekoliko višje, mraz pa bo popustil čez vikend. V soboto in nedeljo bo deževalo, nova pošiljka snega in hladnega vremena pa bo Makedonijo dosegla v nedeljo zvečer, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Hladni val z obilnim sneženjem je zajel tudi Turčijo in Bližnji vzhod.

STA


Najbolj brano