Smrtne žrtve v napadu na indijsko zračno bazo v bližini meje s Pakistanom

Domnevni islamski skrajneži so davi napadli indijsko zračno bazo v bližini meje s Pakistanom. V napadu so po zadnjih podatkih umrli štirje napadalci in trije pripadniki indijskih zračnih sil. Ranjeni so bili najmanj trije pripadniki indijskih zračnih sil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Cilj napada je bilo uničenje letal in helikopterjev v bazi. Foto: Wikipedia
Cilj napada je bilo uničenje letal in helikopterjev v bazi. Foto: Wikipedia

NEW DELHI > Napadalci naj bi bili člani v Pakistanu delujoče skrajne islamistične skupine Jaish e Mohamed. Cilj napada je bilo uničenje letal in helikopterjev v bazi, kar pa napadalcem ni uspelo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Da je napad na bazo končan, so sporočili 14 ur kasneje. Po oceni poznavalcev bi napad lahko ogrozil krhek mirovni proces med Indijo in Pakistanom.

Napad se je zgodil le teden dni potem, ko je indijski premier Narendra Modi nepričakovano obiskal Pakistan. To je bil prvi obisk kakega indijskega premierja v Islamabadu v zadnjih 11 letih.

Neimenovani predstavnik indijskih varnostnih sil je za francosko tiskovno agencijo AFP razkril, da so bili napadalci preoblečeni v vojaške uniforme, zaradi česar se jim je uspelo izogniti varnostnemu preverjanju. Domnevno naj bi šlo za samomorilske napadalce.

Pakistan je napad na bazo že označil za teroristični napad. “Zavzemamo se za vzdušje dobre volje, ki je bilo vzpostavljeno na nedavnih visokih stikih med državama. Pakistan še naprej ostaja partner Indije pri boju proti teroristični grožnji v regiji,” je dejal neimenovani tiskovni predstavnik pakistanskega zunanjega ministrstva.

Danes napadena baza je od meje s Pakistanom oddaljena okoli 50 kilometrov.

Skupina Jaish e Mohamed, ki je v Pakistanu prepovedana, se bori proti nadvladi Indije v razdeljenem Kašmirju na jugu Himalaje.

STA


Najbolj brano