Slovenski evropski poslanci o beguncih: od ideologije k praktičnemu realizmu

Včeraj so slovenski evropski poslanci na srečanju s slovenskimi novinarji v Bruslju komentirali tudi aktualno dogajanje v zvezi z begunsko problematiko.

Včeraj so slovenski evropski poslanci na srečanju s slovenskimi novinarji v Bruslju komentirali tudi aktualno dogajanje v zvezi z begunsko problematiko. Foto: Leo Caharija
Včeraj so slovenski evropski poslanci na srečanju s slovenskimi novinarji v Bruslju komentirali tudi aktualno dogajanje v zvezi z begunsko problematiko. Foto: Leo Caharija

Patricija Šulin, Evropska ljudska stranka: “Ko sem obiskala Šentilj, sem se začudila nad velikim številom prostovoljcev. S tem smo lahko zadovoljni, saj ohranjamo solidarnost do soljudi. Sama država pa je zaspala, ker ni dovolj zgodaj izvedla ukrepov za zavarovanje meje in zagotovila dovolj osebja. Največji problem vidim v tem, ker EU že na začetku krize ni dobro sodelovala z Grčijo in Turčijo. Zdaj pa množičen tok migrantov gospodarsko izčrpava tako Slovenijo kot Evropsko unijo.”

Tanja Fajon, Socialisti in demokrati: “Veliko je napisanih pravil, a se ta žal ne izvajajo. Prav tako ne delujejo hot spoti v Italiji in v Grčiji, schengen je zelo ogrožen, ukrepi na zunanji evropski meji so neučinkoviti. Zato so države prepuščene same sebi, da rešujejo migrantski problem, kot vejo in znajo. Prebežnike bi bilo potrebno razdeliti na begunce in ekonomske migrante. Prvim moramo zagotoviti vse pravice, do katerih so upravičeni, druge pa vrniti v države izvora.”

Romana Tomc, Evropska ljudska stranka: “Vlada je ograjo postavila prepozno. Ne obvladuje položaja, ampak samo caplja za situacijo. Če bi to, kar je Slovenija naredila danes, naredila pred enim mesecem, bi prihranili milijone evrov. Te stvari bi lahko naprej predvideli. Sedaj je bistveno, da ločimo med begunci, ekonomskimi migranti in tretjo skupino, ki izkorišča prvi dve. To, kar predlaga Nemčija, ki potrebuje ekonomske migrante, ni nujno, da že avtomatično postane stališče EU. Države pač imamo različne interese.”

Ivo Vajgl, Liberalci in demokrati: “Ne strinjam se z optimistično izjavo, da so begunci priložnost. Ni res: begunci so kazen za vse vojne, konflikte in napačne politike, ki so temeljile na izkoriščanju, podrejanju in požrešnosti Evrope in ZDA. Rešitev problema je tam, kjer je nastal; torej v Siriji, Afriki, Iraku. Sicer pa nič nimam proti doslej opravljenemu delu slovenske vlade, skrbi me le, da se ne bi retorika zaostrovala.”

Lojze Peterle, Evropska ljudska stranka: “Končno smo se začeli premikati od ideologije romantičnega humanizma k praktičnemu realizmu. Prav tako me ne čudi, da je do slovenske reakcije prišlo z zamudo. Sloveniji pa se obeta ponovitev turških časov. Tedaj so Turki šli do Dunaja in nato še nazaj čez naše ozemlje, zdaj pa bo z begunci podobno, ko bo Nemčija začela vračati tiste, ki niso upravičeni do azila. Zgovorno pa je, da v zadnjih tednih nisem več slišal nobene kritike na Orbana.”

Franc Bogovič, Evropska ljudska stranka: “Jesen 2015 je kazen za 15-letno zgrešeno zunanjo politiko. V tej hiši (evropskem parlamentu. op. a.), kjer se tekmuje v všečnosti, težko dorečemo skupno evropsko politiko. Koncentracija brezposelnosti in razočaranja, do katerega bo pri stotisočih beguncih zagotovo prišlo, pa privedeta do dogodkov v Franciji, ko predmestja zagorijo.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano