Slovenski evropski poslanci o TTIP: Kompromis bo nujen

Po preložitvi razprave in glasovanja o priporočilih Evropski komisiji za pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA (TTIP) slovenski evropski poslanci večinoma izpostavljajo potrebo po nadaljnjem iskanju kompromisa. Hiteti pa nikakor ni treba, so še ocenjevali.

Pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA so v 
javnosti dvignila veliko prahu. Foto: Ziga Zivulovic Jr.
Pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA so v javnosti dvignila veliko prahu. Foto: Ziga Zivulovic Jr.

STRASBOURG > “EPP je dokaj enotna glede podpore TTIP. Nekatere druge skupine pa niso, niti socialisti, ki bi morali biti nekako v koaliciji z nami in to zadevo speljati,” je o dogajanju v pogovoru z novinarji v Strasbourgu dejal poslanec Milan Zver (EPP/SDS).

Po besedah Zvera sledijo nadaljnji pogovori. “Kompromis bo nujno potreben in brez dogovora z S&D ne bo nič,” je pojasnil, potem ko je Evropski parlament na glasovanju danes zjutraj odločil, da razpravo o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA umakne z dnevnega reda plenarnega zasedanja.

Zapletlo se je že v torek. Zaradi številnih amandmajev in zahtev po ločenem glasovanju, skupaj več kot 200, se je namreč predsednik parlamenta Martin Schulz odločil preložiti glasovanje o tej temi. Sporna so predvsem določila, ki se nanašajo na mehanizem reševanja sporov med vlagateljem in državo (ISDS).

“Vlagatelji imajo pravico do teh sodišč, ki pa niso zasebna - so javna in dokaj pregledna. Ta sodišča že obstajajo in nikoli ni bil problem, ko smo sprejemali podobne sporazume z drugimi državami,” je o ISDS dejal Zver.

Romana Tomc (EPP/SDS) je spomnila, da je Slovenija na arbitražno sodišče dala tudi reševanje mejnega spora s Hrvaško, pa v tem primeru velike polemike glede same pristojnosti sodišča in njegovega dela ni bilo. “Če se bo ISDS še nadgradil v smeri, kot se sedaj predlaga, pa odpadejo še določeni zadržki, ki sedaj so,” je dodala.

Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) je opozoril, da je ISDS zelo močan mehanizem in da morajo biti pristojnosti omenjenih sodišč zelo jasno opredeljene, vključno z njihovim odnosom do nacionalnih sodnih sistemov. Izpostavil pa je še druga odprta vprašanja, kot so standardi na področju hrane, pravic potrošnikov, delavskih pravic in podobno.

Tanja Fajon (S&D/SD) je menila, da je zadeva zelo kompleksna. “Obstajalo je tveganje, da resolucija pade, kar bi bilo slabo sporočilo. Zato je dobro, da se zadeva vrne v matični odbor in tam skuša bolj zbližati stališča,” je povedala o današnjem in torkovem dogajanju.

V S&D po besedah Fajonove glede ISDS zahtevajo javna sodišča z neodvisnimi sodniki, imenovana za posamezne primere in osnovana na evropskem pravu, ki temelji na nacionalni suverenosti. Zbliževanje stališč bi sicer po njenem lahko trajalo tudi do septembra.

Franc Bogovič (EPP/SLS) je glede TTIP poudaril, da “takšna stvar potrebuje svoj čas” in ocenil, da smo “še precej na začetku”. Zver pa je dodal, da se ničesar ni treba vnaprej bati, saj bo sporazum moral na koncu ratificirati tudi slovenski parlament. “V tem bomo suvereni,” je zagotovil.

Poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je dodal, da imajo poslanci Evropskega parlamenta dostop do vseh pogajalskih gradiv in lahko natančno spremljajo pogovore. “Bolj transparentnega procesa na to temo še ni bilo,” je ocenil.

Z današnjim dogajanjem je bila po njegovih besedah “žogica malo prizemljena - in vemo, v katerem polju je”. Vprašanje po njegovem je, ali lahko drugič dosežemo drugačen dogovor. “Velika odgovornost je na tistih, zaradi katerih se je proces ustavil. Je pa bolje, da se je ustavil, kot da bi končal na nejasnem koncu,” je še menil.

Fajonova pa je spomnila, da je zaradi pomislekov o transparentnosti že padel sporazum proti ponarejanju Acta, trgovinski sporazum s Kanado (Ceta) je na sodišču. “Danes ljudje želijo vedeti, kaj se dogaja med pogajanji, večja transparentnost je dobra. Skrbi so v marsičem upravičene,” je menila.

Evropski parlament naj bi na plenarni seji danes prvič doslej potrjeval priporočila Evropski komisiji za pogajanja, ki jih je maja sprejel parlamentarni odbor za mednarodno trgovino. Priporočila med drugim zahtevajo nediskriminatorno odprtje ameriškega trga evropskim podjetjem, reformo mehanizma ISDS in ohranitev standardov EU.

STA


Najbolj brano