Slovenski evroposlanci o grški krizi in posledicah

Grčija je v teh dneh v Bruslju top tema, tudi med slovenskimi evroposlanci, s katerimi smo se pogovarjali včeraj. Večina jih je prepričanih, da mora Grčija ostati v EU. Ob tem opozarjajo tudi na to, da Grčija meji na krizna žarišča, pa tudi, da grška vlada ne čuti nobene solidarnosti do Evrope.

Milan Zver Foto: STA
Milan Zver Foto: STA

BRUSELJ > Milan Zver: “Grška vlada je ekstremna vlada, ki ne čuti nobene solidarnosti do Evrope. Država je imela še do pred kratkim boljše plače, kot jih imamo v Sloveniji. Pričakoval bi spoštljiv odnos do tistega, ki je dal denar. Grška vlada pa je uspela prepričati ljudi, da imajo opravka s hudičem. V nekaj mesecih so uničili ekonomijo. Lahko sesujejo še bančni sistem in druge podsisteme, kot je pokojninski.”

Tanja Fajon: “Grčija meji na krizna območja, zato gre tudi za vprašanja o varnosti Evrope in geopolitična vprašanja. Z Junckerjem smo sprejeli odločitev, da se Grkom da čas do nedelje. To možnost si zaslužijo, ker si nihče ne zasluži bankrota države. Referendum pomeni tudi vprašanje obstoja te vlade. Cipras je na začetku zastavil previsoke obljube. Težko pa si je predstavljati, da Grčija ne bi vračala dolgov.”

Igor Šoltes: “Malo bolj se razkriva pravi obraz evropske komisije, bančnega sektorja in koga se zares rešuje: banke ali ljudi. Vlada kar izredno stanje. Ne gre več toliko za ekonomsko vprašanje, ampak za spor okrog konceptov kapitala in sociale, kar je velik izziv za naprej, ker kapital temelji na virtualnem konceptu. Težava obeh konceptov pa je, da so žrtve ljudje.”

Romana Tomc: “Zgodba je bolj zapletena, kot je videti. Sedeli smo za pogajalsko mizo, ampak Grčija je vstala in odšla. Cipras se igra nevarno igro. Če bi Grki odšli, bi bil to velik udarec za Evropo, čeprav so Grčiji že sedemkrat odpisali dolgove. Morali bi uskladiti svoje potrebe.”

Ivo Vajgl: “Neresno je, da o grški krizi v parlamentu doslej nismo imeli resne razprave. Neresno je tudi, da zadeve prepustimo finančnim ministrom. Vse je spektakel. Na mizi bi morala biti bilanca, kam je šlo 500 milijard pomoči. Koliko od tega so dobile banke za sanacijo? Samo zdi se, da Grki sedijo na soncu in se praskajo, sever Evrope pa dela. Kljub temu je treba Grčijo ohraniti v EU. Sedanja vlada pa Grčije ne more več voditi, ker je demagoška.”

Lojze Peterle: “Referendum nima ustavne podlage, so povedali naši grški kolegi. Kaj bi bilo, če bi Cipras dosegel vse, kar si želi, in bi odpisali ves dolg? Kaj bi bilo, če bi začeli delovati kot bankomat za pomirjanje ljudi? Odpis vsega dolga ne bi bil pravičen v odnosu do Irske in Španije, ki sta šli skozi podobno izkušnjo. Danes se je govorilo, da Cipras laže; eno govori doma, drugo v Bruslju. Če nimaš verodostojnega partnerja, se je težko nadejati rezultatov.”

MIRJANA CERIN


Najbolj brano