Slovenske razprodaje dan pred italijanskimi

Danes se začenjajo zimske razprodaje oblačil in obutve. Tisti, ki jim je od decembrskih novoletnih nakupov še kaj ostalo v denarnici, bodo lahko šli na lov za kakšen poceni nakup; popusti bodo od 30 do največ 70-odstotni.

V koprskem centru Tuš je bilo včeraj tik pred zaprtjem že vse pripravljeno za današnji prvi dan razprodaj. Foto: Katja Gleščič
V koprskem centru Tuš je bilo včeraj tik pred zaprtjem že vse pripravljeno za današnji prvi dan razprodaj. Foto: Katja Gleščič

KOPER, TRST > Letošnje zimske razprodaje v Sloveniji tako za en dan prehitevajo tiste v sosednji Italiji, kjer se uradno začenjajo jutri. No, nekateri trgovci v Furlaniji Julijski krajini so vendarle pohiteli in razprodaje začeli že v soboto. Tako je bilo, denimo, v outletu Diffusione Tessile v Miljah takoj za mejo. V trgovini se je nabrala takšna gneča italijanskih, slovenskih, hrvaških in celo ruskih nakupovalk, kot še nikoli, tako da je bilo treba pred blagajnami čakati vrsto več kot uro. Popusti so bili od 10- do 60-odstotni.

Nekateri italijanski trgovci so kupcem šli še bolj na roko, denimo v trgovinah z obutvijo in vrhnjimi oblačili Geox. Uradne razprodaje bodo sicer začeli danes, a že nekaj dni pred novim letom si lahko dobil čevlje z enakim popustom, kot bo na razprodaji, če si le naredil njihovo kartico, ki je brezplačna. Popusti so tako znašali od 30 do 50 odstotkov. A tudi v Italiji nekateri trgovci že opozarjajo, da so razprodaje izgubile svoj smisel in čar, saj trgovci s popusti tekmujejo že ves december, poleg tega pa se uradne razprodaje začnejo že takoj po novem letu. Znan goriški trgovec Benedetto Kosic, predsednik trgovskega združenja Ascom-Confcommercio, opozarja, da je to odločno prezgodaj. “5. januar za začetek razprodaj ni ravno najboljša zamisel. To je preprosto preblizu božičnih praznikov. Si kar predstavlja, da so številni Goričani za božič za svoje pod jelko postavili le kakšno simbolično darilo, da se bodo izdatneje obdarili takoj po novem letu na razprodajah,” je njegovo opozorilo povzel časnik Il Piccolo.

Italijanski Confcommercio je sicer ocenil, da bo italijanska družina v 60 dneh zimskih razprodaj v povprečju porabila 346 evrov, skupaj je to približno za 5,4 milijarde evrov nakupov, kar je za tri odstotke več kot lani.

Tudi slovenski trgovci, ki so včeraj pripravljali blago, ki bo danes na razprodaji, se nadejajo, da bodo kupci bolj optimistični kot lani in bodo na razprodajah kupili več. A tudi pri nas so podobno kot v Italiji na veliko vabili že z decembrskimi popusti.

KG


Najbolj brano