Slovenska vlada in EMC podpisala pismo o nameri z ameriško multinacionalko EMC

Premier Miro Cerar je v sredo nadaljeval delovni obisk ZDA v Bostonu, kjer se je v hotelu Mandarin sestal s predstavniki ameriške korporacije EMC, ki deluje na področju shranjevanja informacij. Od EMC so prejeli pismo o nameri, v katerem EMC izraža interes za sodelovanje pri projektu državni računalniški oblak (DRO).

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

BOSTON > Vladna delegacija, v kateri je tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, se je v Bostonu sestala z izvršnim podpredsednikom EMC Paulom T. Dacierjem, podpredsednikom globalnega javnega sektorja družbe za računalniško in omrežno varnost RSA iz sistema EMC Mikom Brownom, direktorico EMC računalniških sistemov za jugovzhodno Evropo Jasmino Stritar in direktorjem prodaje za severni del regije Evropa, Bližnji vzhod in Afrika pri RSA Vasilom Barsakovom.

EMC je lani ustvaril 24,4 milijarde dolarjev prihodkov in velja za globalnega voditelja na področju računalništva v oblaku. Oktobra je računalniško podjetje Dell sporočilo, da namerava prevzeti EMC za 67 milijard dolarjev.

Slovenska vlada želi v sklopu DRO zgraditi računalniški oblak z uvedbo najboljših praks in najboljših rešitev svetovnih proizvajalcev na področju informacijskih tehnologij. EMC izraža interes za sodelovanje in namero za skupno sodelovanje v srednji Evropi in širše ter ponuja ekspertno sodelovanje in podporo projektom osnovanih na veliki količini podatkov.

Cerar je obisk ZDA začel v torek v New Yorku, kjer je obiskal sedež podjetja IBM Watson, kjer je bil podpisan memorandum o soglasju, udeležil se je tudi investicijske konference v Athletic Clubu. Obisk danes nadaljuje v Kaliforniji oziroma Redwood Cityju pri San Franciscu na sedežu podjetja Oracle. Na seznamu so še obiski podjetij Cisco v San Joseju in Microsoft pri Seattlu v državi Washington.

Namen delovnega obiska je predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh nivojih delovanja - državljanov, države in družbe.

Premierja na obisku spremlja gospodarsko razvojna delegacija v organizaciji Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in javne agencije Spirit, ki obsega 21 predstavnikov podjetij, gospodarskih združenj in fakultet iz Slovenije.

Slovenija želi privabiti čim več tujih neposrednih investicij in ta obisk je po Cerarjevih besedah namenjen ustvarjanju platforme z eminentnimi ameriškimi podjetji na področju informacijske tehnologije, ki bo v pomoč nastajanju razmer za uspešnejše privabljanje naložb. To vključuje odstranjevanje administrativnih ovir in ustvarjanje prijaznejšega, vzpodbudnega in predvidljivega poslovnega okolja.

STA


Najbolj brano