Slovenska vina v Hongkongu

Slovenija se z najkakovostnejšimi vini letos prvič predstavlja na največjem vinskem sejmu v Hongkongu. Azijske ljubitelje vina zanima predvsem rdeče vino, v slovenskem paviljonu pa so se navdušili tudi za desertna vina.

  Slovenija se z najkakovostnejšimi vini letos prvič predstavlja 
na največjem vinskem sejmu v Hongkongu.  Foto: STA
Slovenija se z najkakovostnejšimi vini letos prvič predstavlja na največjem vinskem sejmu v Hongkongu.  Foto: STA

HONGKONG > Na največjem vinskem sejmu v tem delu sveta je Slovenija letos država gostja med 1600 razstavljalci iz 36 držav. Odprtju sejma je prisostvoval tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki danes tudi zaključuje uradni obisk Kitajske.

Na srečanju z novinarji je izpostavil večtisočletno zgodovino proizvodnje vina v Sloveniji, izpostavil diverzificirano območje od Alp do morja, tako raznolika je posledično tudi ponudba slovenskega vina.

Med slovenskimi razstavljavci je tudi Santomas, katerega predstavnica Larisa Žibrik je izpostavila, da si od sejma obetajo veliko. “Prisotnost ministra je močno povečala prepoznavnost Slovenije na tem sejmu. Hongkong je sicer pomemben za celotno azijsko tržišče. Mi pa moramo povezati kulinariko, vina in turizem, da predstavimo Slovenijo kot butično zeleno destinacijo,” je poudarila.

Santomas na kitajskem tržišču že zastopa Vinarstvo Ščurek, Santomas in Steyer. Kitajske ljubitelje vina sicer najbolj navdušujejo rdeča vina. Sedaj pa vinarji iščejo nove priložnosti tudi v Hongkongu, ki je velikega pomena za celoten azijski trg.

Žibrikova je prepričana, da vino potrebuje predvsem poreklo, česar pa v Sloveniji po njenem mnenju manjka. Izpostavila je, da prodor na nov trg zahteva od šest do sedem let trdega dela. Ob tem pa je pomembna povezanost in sodelovanje vseh vinarjev, ki bi prinesla največje rezultate.

Izvršni direktor Trgovinskega in razvojnega sveta v Hongkongu Benjamin Chau je ob obisku slovenskega paviljona naročil desertno vino.

Od prvega sejma v letu 2008 se je število razstavljavcev potrojilo, azijski trg pa predstavlja desetino vse svetovne porabe vina. Samo v Hongkongu je sicer 20.000 restavracij.

STA


Najbolj brano