Slovenija želi, da bi Turčija nadaljevala po evropski poti, nasprotuje smrtni kazni

Turčija bo šla naprej po evropski poti, je zunanjemu ministru Karlu Erjavcu zagotovil turški kolega Mevlut Cavusoglu. To si želi tudi Slovenija, ki, kot je danes v Bruslju dejal Erjavec, meni, da je treba spoštovati demokratične institucije. Minister pričakuje, da v Turčiji v napetih razmerah po poskusu vojaškega udara ne bo uvedbe smrtne kazni.

“Upamo, da do uvedbe smrtne kazni  ne bo prišlo. Jasno 
sporočilo Turčiji na današnjem zasedanju bo, da EU tega ne 
podpira,” je poudaril slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Foto: STA
“Upamo, da do uvedbe smrtne kazni ne bo prišlo. Jasno sporočilo Turčiji na današnjem zasedanju bo, da EU tega ne podpira,” je poudaril slovenski zunanji minister Karl Erjavec. Foto: STA

BRUSELJ > Karl Erjavec je povedal, da mu je turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu v telefonskem pogovoru v nedeljo zagotovil, da državni udar ni uspel in da bo Turčija nadaljevala po poti v EU. Zahvalil se je Sloveniji za izraženo podporo.

Stališče Slovenije je, da je treba spoštovati demokratične institucije, je dejal Erjavec pred začetkom zasedanja zunanjih ministrov EU v Bruslju, na katerem bodo politične razmere v Turčiji po spodletelem vojaškem udaru ena glavnih tem pogovorov.

Kaj se bo v prihodnje dogajalo v Turčiji, je po besedah Erjavca težko napovedati. A glede na pogovor s turškim ministrom smo lahko optimistični, da ne bo prišlo do neke radikalne spremembe, kar se tiče prihodnosti Turčije, je zatrdil.

Spomnil je, da je Turčija pomemben regionalni igralec, zlasti v luči reševanja kriz v soseščini, kot so sirska, iraška in migrantska kriza. Politična stabilnost Turčije je izjemnega pomena za stabilnost regije. Turčija ni samo politični, ampak tudi pomemben gospodarski partner ne samo EU, pač pa tudi Slovenije, je opozoril Erjavec.

Slovenija si želi, da bi Turčija šla po evropski poti in da smrtna kazen, kljub nekaterim pozivom v zadnjih dneh, ne bi bila uvedena. “Upamo, da do uvedbe smrtne kazni ne bo prišlo. Jasno sporočilo Turčiji na današnjem zasedanju bo, da EU tega ne podpira,” je poudaril Erjavec.

V Turčiji je v petek zvečer prišlo do poskusa vojaškega udara, ki naj bi ga izvedel del vojske. V njem je bilo ubitih najmanj 265 ljudi, 1440 je bilo ranjenih. Turške oblasti so po udaru začele čistko v sodstvu in vojski. Aretirale so že več kot 6000 domnevnih pučistov, napovedujejo pa nadaljevanje aretacij.

STA


Najbolj brano