Slovenija in Italija bosta preučili možnost čezmejne zaščite terana

Slovenija in Italija se popolnoma strinjata, da se lahko teran proizvaja samo na kraški planoti, in ustanavljata skupno delovno skupino, ki bo poiskala pravno možnost za to, da se pod zaščito terana v Sloveniji vključi tudi 40 hektarjev kraške planote na italijanski strani, je danes v Bruslju povedal kmetijski minister Dejan Židan.

 Foto: Bogdan Macarol
Foto: Bogdan Macarol

BRUSELJ > Minister Židan se je danes v Bruslju sestal z italijanskim kolegom Maurizijem Martino, s katerim sta se pogovarjala zlasti o zaščiti terana na Krasu v Italiji.

Teran je vino, ki se prideluje na Kraški planoti. V Sloveniji se prideluje na 450 hektarjih, potencialno na do 600 hektarjih, v Italiji pa bi se lahko na 40 hektarjih, je pojasnil Židan.

Ko je Slovenija zaščitila teran, čezmejna zaščita po ministrovih besedah ni bila mogoča, leta 2009 pa se je pravni red spremenil in v tem kontekstu sta se z italijanskim ministrom danes dogovorila o dveh stvareh.

"Italija in Slovenija se popolnoma strinjata, da se lahko teran proizvaja samo na kraški planoti," je izpostavil Židan in dodal, da sta z Martino to zapisala tudi v skupni izjavi.

Druga točka njunega dogovora pa je, da bosta Slovenija in Italija ustanovili skupno delovno skupino, ki se bo prvič sestala 11. decembra letos in poiskala pravno možnost za to, da se pod zaščito terana vključi tudi 40 hektarjev kraške planote v Italiji.

To je po Židanovih besedah dober začetek skupnega reševanja odprtega vprašanja med dvema državama in trda zaveza držav v pomoč vinogradnikom na italijanski strani, ki lahko pridelujejo teran.

Slovenski minister se je o teranu danes pogovarjal tudi s prvim podpredsednikom Evropske komisije Fransom Timmermansom. Opozoril ga je na vprašanja, povezana s transparentnostjo in legitimnostjo pravnih postopkov na ravni EU.

STA


Najbolj brano