Slovenci na Hrvaškem niso zadovoljni z zastopstvom v hrvaškem saboru

Zastopanost Slovencev v hrvaškem saboru ni ustrezna, je danes v Zagrebu po srečanju s člani Zveze slovenskih društev na Hrvaškem izpostavil vodja delegacije komisije DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Ivan Hršak (Desus). Slovenci na Hrvaškem bodo zato znova predlagali spremembo hrvaške volilne zakonodaje.

Ivan Hršak Foto: STA
Ivan Hršak Foto: STA

ZAGREB > Ivan Hršak je po srečanju delegacije DZ s predstavniki slovenske skupnosti na Hrvaškem povedal, da je bilo v pogovorih najbolj izpostavljeno dejstvo, da Slovenci v resnici niso zastopani v hrvaškem saboru, ker je predstavnica albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske manjšine poslanka albanske skupnosti Ermina Lekaj-Prljaskaj.

“Izvedeli smo, da stika ni ter da ne naredi nič za Slovence. Vse pripombe, ki smo jih slišali, bomo izpostavili v današnjem neposrednem pogovoru s poslanko. Vprašal bom tudi, na kakšen način se sodelovanje lahko začne in kaj lahko stori za slovensko skupnost na Hrvaškem,” je Hršak dejal novinarjem po srečanju v Slovenskemu domu v Zagrebu.

Predsednik Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Darko Šonc je napovedal, da bodo znova sprožili uradni predlog za spremembo hrvaške volilne zakonodaje, ker za slovensko in večino drugih manjšin na Hrvaškem obstaja le teoretična možnost, da bi dobili poslanca v saboru.

“Mi smo v skupini petih nacionalnih manjšin bivše Jugoslavije in matematika je jasna. Vedno bosta zmagala predstavnik bošnjaške ali albanske skupnosti, ker je pripadnikov teh manjšin v volilnih seznamih veliko več,” je pojasnil Šonc.

Predlagali bodo, da bi narodnostne manjšine medsebojno razdelile saborski mandat na dve leti ali krajše časovno obdobje.

Spomnil je, da so hrvaške oblasti pred leti zavrnile podoben predlog, zato ni velik optimist, ko gre za uspeh novega predloga, a bodo vsaj opozorili hrvaško javnost, da so nezadovoljni z obstoječim zakonom. Ta po oceni Šonca ni življenjski in je nesmiseln.

Povedal je, da so med današnjimi pogovori s člani delegacije DZ slišali nasvet, naj o težavi, ki jo imajo glede zastopanosti v saboru, obvestijo Bruselj.

Hršak je povedal, da so se s Slovenci na Hrvaškem pogovarjali tudi o financiranju slovenske skupnosti in pouku slovenščine v hrvaških šolah. Pojasnil je, da slovenska država v času, ko se gospodarske razmere izboljšujejo, vse več denarja namenja manjšinam.

Opozoril je na težave pri izvajanju pouka slovenščine v hrvaških šolah, ki je urejeno slabše, kot je urejen pouk hrvaškega jezika za hrvaško skupnost v Sloveniji.

Po srečanju v Slovenskem domu se je delegacija odpravila v hrvaški sabor, kjer bodo poleg pogovorov z Lekaj-Prljaskajevo imeli srečanja tudi s predsednikoma odbora za Hrvate izven Hrvaške in skupino slovensko-hrvaškega prijateljstva.

STA


Najbolj brano