Slovenci sanjali, da bodo mala Švica, postali pa mala Madžarska

Pred četrt stoletja je večina Slovencev videla svojo državo v prihodnosti kot malo Švico. Danes, z ograjami iz bodeče žice in z gospodarstvom, ki že leta balansira na robu recesije, je Slovenija bolj podobna mali Madžarski, državi, ki se je sprla z vsemi svojimi sosedami, danes ocenjuje Večernji list.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

ZAGREB > Časnik se sklicuje na raziskavo o zadovoljstvu Slovencev z državo ob 25-letnici samostojnosti, ki je bila v sredo objavljena v časniku Delo. Med drugim izpostavlja, da več kot polovica anketirancev meni, da funkcioniranje demokratičnih institucij ni na ravni, kot so jo pričakovali v času osamosvojitve.

“Takšnemu občutku je zagotovo botrovala tudi vrsta afer, ki jih je Slovenija doživela od devetdesetih let do danes. Tudi njihovi politiki so končali v zaporih zaradi obtožb za korupcijo, tudi pri njih so bile prisluškovalne afere kot tudi privatizacijski in vsi ostali škandali, ravno tako kot na Hrvaškem,” nadaljuje zagrebški časnik.

Dodaja, da je Slovenija glede gospodarskega standarda sicer najbolj razvita od vseh držav, ki so nastale po razpadu Jugoslavije, a nikakor nima statusa gospodarske sile in držav v polnem zagonu, kot ga imajo Češka, Estonija ali Poljska. Tudi to ni v skladu s pričakovanji iz časov osamosvojitve, so zapisali v časniku.

STA


Najbolj brano