Slovenca v Nepalu: Popotresnih sunkov ne štejemo več

Po današnjem hudem potresu v Nepalu se tla še vedno tresejo. Kot sta povedala Primož in Neža Podobnik, Slovenca, ki že tri leta živita v Pokhari, kakih 70 kilometrov oddaljeni od žarišča, je bil potres zelo močan in dolg, popotresnih sunkov pa ne štejejo več.

V potresu so se porušile številne stavbe in pod seboj 
pokopale ljudi.
V potresu so se porušile številne stavbe in pod seboj pokopale ljudi. 

KATMANDU > “Zelo močno se je treslo in tudi zelo dolgo. Z enoletno hčerko sva ravno spali in ko se je streslo, sem jo pograbila in kar bosa stekla ven. Na travniku za hišo so se zbrali tudi ostali sosedje. Na srečo je naša stavba novejše gradnje in precej trdna, tako da ni bila poškodovana,” je povedala Neža Kodrič Podobnik.

Njen mož Primož, ki v Pokhari dela kot profesionalni jadralni padalec, je bil medtem na vzletišču nad mestom. “Ves hrib se je stresel, bilo je zelo nenavadno. Takoj sem pogledal proti mestu in naši hiši, saj sem se zbal, da se bodo stavbe začele rušiti,” je pojasnil.

Od takrat se ves čas trese, popotresnih sunkov ne štejejo več. Tudi med pogovorom po Skypu je morala mlada družina zapustiti stanovanje, saj so doživeli nov sunek.

Potres v Pokhari, ki leži okoli 150 kilometrov zahodno od Katmanduja, ni povzročil večje škode. “Videl sem, da se je porušila starejša slabo grajena hiša, iz katere so nato reševali ljudi,” je povedal Podobnik. V revnejših predelih mesta je po njegovi oceni več škode, a najhuje je v Katmanduju z okolico.

“Potres sem pravzaprav pričakovala. Nedavno sem namreč v časniku Kathmandu Post brala, da državo približno vsakih 30 let strese močan potres in da naj bi se to zgodilo v kratkem,” je še povedala Kodrič Podobnikova.

Zdaj jih čaka noč, ki verjetno ne bo prinesla lahkega spanca. Niso se še odločili, kje bodo spali. Temperature v Pokhari trenutno dosegajo do 30 stopinj Celzija podnevi, ponoči pa se spustijo pod 15 stopinj.

STA


Najbolj brano