Slovaška vložila tožbo zaradi obveznih kvot za begunce v EU

Slovaška je na Sodišče EU vložila tožbo zaradi obveznih kvot za razporeditev 160.000 prosilcev za azil med državami članicami, je danes po poročanju slovaške tiskovne agencije TASR po seji vlade v Bratislavi obelodanil slovaški premier Robert Fico.

 Slovaška je na Sodišče EU vložila tožbo zaradi obveznih kvot 
za razporeditev 160.000 prosilcev za azil med državami 
članicami. Foto: Leo Caharija
Slovaška je na Sodišče EU vložila tožbo zaradi obveznih kvot za razporeditev 160.000 prosilcev za azil med državami članicami. Foto: Leo Caharija

BRATISLAVA > “Slovaška je uradno vložila tožbo proti Svetu EU, na najvišjem sodišču v Luxembourgu. Sodba izpodbija obvezne kvote, ki jih je EU sprejela septembra,” je izjavil Robert Fico.

Zahteval je, da sodišče, ki razsoja v sporih o interpretaciji in uresničevanju evropske zakonodaje, razveljavi to odločitev, jo razglasi za neveljavno in od Sveta zahteva plačilo stroškov sodnih postopkov.

V skladu s sistemom kvot bi morala Bratislava sprejeti slabih 2300 migrantov. Fico je danes ta sistem označil za popoln polom in dodal, da je treba najti drugo pot za reševanje vprašanja dotoka migrantov v EU, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Slovaška, ki šteje okoli 5,4 milijona prebivalcev, je ena izmed vzhodnoevropskih članic povezave, ki ostro nasprotujejo sistemu kvot. Sistem naj bi olajšal breme članic, kot so Grčija, Italija in Nemčija, ki so sprejele levji delež migrantov.

Na poti v Zahodno Evropo je v Slovaško vstopilo le malo migrantov, še manj prosilcev za azil pa se je tam odločilo ostati.

Skorajšnjo vložitev tožbe zaradi kvot za begunce je danes napovedal tudi madžarski premier Viktor Orban, potem ko je madžarski parlament 17. novembra izglasoval zakon, ki vladi odpira pot, da se obrne na Sodišče EU.

Levosredinski Fico, ki se bo marca 2016 znova potegoval za premierski položaj, je v preteklosti že dal vedeti, da raje tvega ukrepe Bruslja, kot da bi uresničeval “diktat” EU glede kvot za migrante.

Že septembra je govoril o nevarnosti, da bi se teroristi, zamaskirani v migrante, vtihotapili na Slovaško, kar so poznavalci takrat ocenjevali za malo verjetno. Po teroristični napadih v Parizu 13. novembra pa je Fico dejal, da oblasti nadzirajo vse muslimane na Slovaškem.

STA


Najbolj brano