Skupina slovenskih popotnikov ostaja v Nepalu

V Nepalu, ki ga je v soboto prizadel silovit potres, je po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva še vedno približno 60 slovenskih državljanov. Skupina popotnikov se trenutno nahaja na območju Pokhare, približno 150 kilometrov zahodno od prestolnice Katmandu, kjer so razmere mirne in ni hujših posledic potresa. V Nepalu ostajajo do konca programa.

LJUBLJANA > Organizirana skupina 22 popotnikov, v kateri je 14 Slovencev in osem Hrvatov, je trenutno v vasici nad Pokharo, kjer so na trekingu. Njihov vodič Matjaž Berlot iz potovalne agencije Shappa je po telefonu povedal, da so razmere na območju mirne, jih pa še vedno stresajo popotresni sunki. Samo ponoči so čutili dva.

Na območju, ki je odlično izhodišče za trekinge v pogorju Annapurne, po besedah Berlota ni videti hujših posledic potresa, čeprav se nahaja relativno blizu njegovega žarišča.

Kot je še povedal Berlot, nihče iz njegove skupine zaradi potresa ni predčasno prekinil potovanja. Ena skupina v Nepalu ostaja do 3. maja in se vrača v domovino po programu, druga pa naj bi potovanje nadaljevala v Tibetu, vendar bodo program prilagodili glede na razmere, je pojasnil.

V Nepalu je po podatkih zunanjega ministrstva še vedno približno 60 slovenskih državljanov. Trije so medtem odšli v Indijo, sta se pa pojavila še dva Slovenca. Še vedno jim sicer ni uspelo vzpostaviti stika z dvema slovenskima pohodnikoma.

Na zunanjem ministrstvu popotnikom svetujejo, da tisti, ki lahko zapustijo Nepal, odidejo iz te himalajske države. Po besedah vodje konzularnega sektorja na MZZ Andreja Štera so namreč razmere postale zelo nepredvidljive in v posameznih krajih se že dogaja, da primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin. Preskrba je otežena in ljudje so odvisni od lastnih zalog, je navedel.

V Nepalu se po uničujočem sobotnem potresu število smrtnih žrtev še kar naprej viša. Iz nepalskega notranjega ministrstva so danes sporočili, da so našteli že 5057 mrtvih. Poleg tega je bilo ranjenih še več kot 10.000 ljudi.

Iz mobilnega operaterja Simobil so danes sporočili, da so vsem svojim uporabnikom, ki so v Nepalu, omogočili brezplačne klice in sporočila, da bodo lahko vzpostavili stik z domačimi. Ob tem so jih pozvali, naj se po vrnitvi obrnejo na njih glede stroškov, ki jih bodo imeli s klici in sporočili v Nepalu.

STA


Najbolj brano