Skrajno desni Trumpovi podporniki z nacističnim pozdravom slavili njegovo zmago

V ZDA prah dviga konferenca ekstremističnega, skrajno desnega Inštituta za nacionalno politiko, na kateri so konec tedna v Washingtonu zbrane pozdravili z nacističnim pozdravom. "Hail Trump, hail naši ljudje, hail zmaga," je pred okoli 200 udeleženci vzklikal vodja inštituta, ki podpira zmagovalca volitev v ZDA Donalda Trumpa, Richard B. Spencer.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

WASHINGTON > Sobotna konferenca te desničarske, nacionalistične ustanove je potekala v prestižnem poslopju Ronalda Reagana v neposredni bližini Bele hiše in nedaleč od washingtonskega muzeja holokavsta. Slednji je zaradi dogodka izrazil zaskrbljenost.

Inštitut sebe označuje za "neodvisno organizacijo, posvečeno dediščini, identiteti in prihodnosti ljudi evropskega porekla v ZDA in po svetu", na spletu danes poroča ameriška revija The Atlantic, ki ob tem objavlja tudi videoposnetek dogodka.

Spencer in njegov inštitut spadata k t. i. alternativni desnici (alt-right), gibanju, ki podpira novoizvoljenega ameriškega predsednika Trumpa. Spencer veja celo za izumitelja izraza alt-right. Gibanje te t. i. alternativne desnice aktivisti za človekove pravice primerjajo z belimi nacionalisti, zbranimi v Ku-Klux-Klanu, ali desničarskimi skrajneži v Evropi.

Spencer je po poročanju The Atlantic izjavljal, da so njegove sanje "nova družba, etnična država, ki bi bila zbirališče za vse Evropejce". Pozival naj bi tudi k "mirnemu etničnemu čiščenju".

Kot navaja The Atlantic, so številni nastopajoči na sobotni konferenci čez dan uporabljali relativno blage besede, po večerji, ko je večina novinarjev dogodek že zapustila, pa je na oder stopil Spencer in pred privrženci nastopil z govorom, ki je bil prežet z antisemitizmom, tako da ni bilo nobenega dvoma, za kaj si resnično prizadeva, dodaja The Atlantic.

Večinske medije je Spencer v govoru označil za lügenpresse. Kot je dejal, si je ta izraz sposodil iz originalne nemščine. To besedno zvezo so sicer uporabljali nacisti za napade na kritike v medijih, pojasnjuje The Atlantic.

Sicer pa je Spencer v polurnem govoru med drugim izjavil še, da Amerika pripada belcem, druge etnične skupine pa naj ne bi k ZDA prispevale nič. "Od njihove navzočnosti nimamo nobene koristi. Oni nas potrebujejo in ne obratno," je dejal. Iz občinstva je bilo med Spencerjevim govorom videti kar nekaj dvigov rok v nacističnem pozdravu.

"Zaradi sovraštva polne retorike na konferenci smo globoko zaskrbljeni," so v ponedeljek zvečer v odzivu sporočili iz muzeja holokavsta v Washingtonu. Kot so poudarili, se uničenje evropskih Judov ni začelo z mrtvimi, temveč z besedami. "Pozivamo vse ameriške državljane, naše verske in civilne voditelje ter vodstvo vseh delov vlade, da nastopijo proti rasistični miselnosti in delitveni gonji," so dodali v muzeju.

Spletno družbeno omrežje twitter je sicer pred kratkim zaprlo račune nekaterih rasističnih podpornikov Trumpa, tudi Spencerjevega.

Trumpov svetovalec in prihodnji glavni strateg Bele hiše Steve Bannon pa je medtem glede na medijska poročila podpiral skrajno desno gibanje. Njegov portal Breitbart News je platforma za alt-right, je po poročanju levičarske ameriške revije Mother Jones izjavil sam Bannon. Slednjemu kritiki očitajo, da je tudi sam beli nacionalist.

STA


Najbolj brano