Skrajneži zahtevali odkupnino za usmrčenega ameriškega novinarja

Pripadniki skrajne sunitske Islamske države (IS), ki so obglavili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja, so pred usmrtitvijo od njegove družine zahtevali plačilo odkupnine v višini 100 milijonov evrov za njegovo izpustitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na Foleyjevega delodajalca GlobalPost.

 Sunitski skrajneži, ki so obglavili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja (na fotografiji), so pred usmrtitvijo od njegove družine zahtevali plačilo odkupnine v višini 100 milijonov evrov za njegovo izpustitev Foto: Nicole Tung
Sunitski skrajneži, ki so obglavili ameriškega novinarja Jamesa Foleyja (na fotografiji), so pred usmrtitvijo od njegove družine zahtevali plačilo odkupnine v višini 100 milijonov evrov za njegovo izpustitev Foto: Nicole Tung

WASHINGTON > Po navedbah vodje bostonskega medija GlobalPost Phila Balbonija je družina Jamesa Foleyja po prejetem elektronskem sporočilu, v katerem so skrajneži grozili z usmrtitvijo ameriškega novinarja, poskušala zbrati nekaj milijonov dolarjev odkupnine. Cilj naj bi bil zbrati vsoto, ki so jo v preteklosti za izpustitev plačevale evropske države.

Balboni je dejal, da se ugrabitelji z družino niso resno pogajali o višini odkupnine. “Vsote 100 milijonov (evrov) nismo jemali resno,” je dejal za ameriški CNN, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je v odzivu na poročila o zahtevani odkupnini za Foleya dejala, da ameriška vlada nasprotuje plačilu tovrstnih podkupnin, saj da bi to spodbudilo dodatne ugrabitve in služilo financiranju skupin, proti katerim se borijo. “Teroristom ne popuščamo,” je poudarila.

Skrajneži IS so Foleyja, ki so ga ugrabili pred dvema letoma, na posnetku obglavili iz maščevanja za letalske napade ZDA na njihove položaje na severu Iraka. Usmrtitev je ostro obsodil ameriški predsednik Barack Obama, skrajneži pa so zagrozili z usmrtitvijo drugega novinarja, če se bodo napadi nadaljevali.

Sožalje Foleyjevi družini je v telefonskem klicu izrazil tudi papež Frančišek, navaja AFP.

STA


Najbolj brano