Skrajneži grozijo, da bodo v 24 urah ubili drugega japonskega talca

Skrajneži Islamske države so v videoposnetku, objavljenem na svetovnem spletu, zagrozili, da bodo v roku 24 ur ubili še drugega japonskega talca. Japonski premier Šinzo Abe je njihovo grožnjo označil za odvratno dejanje.

 Japonski premier Šinzo Abe je  grožnjo islamskih skrajnežev označil za odvratno dejanje. Foto: STA
Japonski premier Šinzo Abe je grožnjo islamskih skrajnežev označil za odvratno dejanje. Foto: STA

TOKIO > Na posnetku, objavljenem v torek pozno zvečer, naj bi bil glas japonskega novinarja Kenjija Gota, ki prosi jordansko in japonsko vlado, naj izvedeta zamenjavo zapornice in mu s tem rešita življenje, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Čutim globoko zavračanje tovrstnih ekstremno odvratnih dejanj,” je Šinzo Abe izjavil za medije.

Na posnetku Goto pove, da bodo džihadisti ubili njega in jordanskega vojaškega pilota, ki je bil zajet v Siriji, če Jordanija v 24 urah ne bo izpustila obsojene teroristke Sadžide al Rišavi.

Iračanka al Rišavijeva je bila obsojena na smrt zaradi sodelovanja v seriji napadov v jordanski prestolnici Aman, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala.

“Ona zame, preprosta zamenjava. Dodatno odlašanje jordanske vlade bo pomenilo, da bodo odgovorni za smrt pilota in nato še za mojo. Imam samo še 24 ur življenja, pilot pa še manj,” je na posnetku dejal Goto.

Islamska država je v nedeljo prevzela odgovornost za obglavljenje prvega japonskega talca Hurane Jukave.

Japonska tiskovna agencija Kyodo je v torek poročala, da japonske oblasti razmišljajo o izpustiti al Rišavijeve v zameno za Gota in pilota Maza al Kasasbeha.

Skrajneži so sprva zahtevali 200 milijonov dolarjev odkupnine za izpustitev japonskih talcev. Rok za plačilo se je iztekel minuli petek.

STA


Najbolj brano