Skoraj polovica Turčije brez elektrike

V Turčiji je danes obsežen izpad električne energije prizadel skoraj polovico države in ohromil tri največja mesta. Izpad je paraliziral Istanbul in prestolnico Ankaro, kjer je moten promet na podzemni železnici, ter obmorski Izmir. Vlada ne izključuje možnosti, da je šlo za napad, poročajo tuje tiskovne agencije.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

ISTANBUL > Turški premier Ahmet Davutoglu je ocenil, da bi lahko šlo za tehnično napako. V odgovoru na novinarsko vprašanje, ali gre morda za teroristični napad, pa je na novinarski konferenci poudaril, da “preučujejo vse možnosti”. Na ministrstvu za energetiko so vzpostavili krizni štab, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za energetiko Taner Yildiz je pred tem dejal, da preiskujejo, ali je razpad sistema posledica “tehnične okvare ali kibernetskega napada”.

Po podatkih distribucijskega podjetja Teas je do tega največjega izpada električne energije v državi v več kot 15 letih prišlo danes ob 10.36 po lokalnem času. Po poročanju medijev je prizadetih okoli 30 od skupno 81 provinc, prizadeta so tudi večja mesta Antalya, Izmit in Bursa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podzemno železnico v Istanbulu in železniški predor, ki povezuje evropski in azijski del tega največjega mesta v državi, so evakuirali, so poročali mediji, ki dodajajo, da so motene ali prekinjene tudi telefonske in internetne povezave. Na več krajih v mestu ne delujejo niti semaforji, tako da policisti skušajo odpraviti velike prometne zamaške.

Minister Yildiz je povedal, da se elektrika postopno vrača v določene četrti Ankare. Po poročanju medijev so do poldneva znova vzpostavili elektriko v nekaj manjših mestih, poroča AFP.

STA


Najbolj brano