Skoraj 40 odstotkov Nemcev za odstop Merklove

Skoraj 40 odstotkov Nemcev je v zadnji anketi menilo, naj kanclerka Angela Merkel zaradi svoje begunske politike odstopi. Dobrih 45 odstotkov vprašanih ne vidi razlogov za njen odstop, medtem ko se 14,9 odstotka vprašanih ni opredelilo.

 Skoraj 40 odstotkov Nemcev je v zadnji anketi menilo, naj 
kanclerka Angela Merkel zaradi svoje begunske politike 
odstopi.
Skoraj 40 odstotkov Nemcev je v zadnji anketi menilo, naj kanclerka Angela Merkel zaradi svoje begunske politike odstopi.  

BERLIN > Za odstop Angele Merkel se je v anketi, v kateri je sodelovalo 2047 vprašanih, opredelilo 39,9 odstotka vseh vprašanih, medtem ko jih je 45,2 odstotka menilo, da Merklova nima razloga za umik.

Še posebej kritični so privrženci desno-populistične Alternative za Nemčijo (AfD), kjer odstop Merklove zahtevata dva od treh vprašanih. Najmočnejšo oporo pa ima kanclerka pri pripadnikih Zelenih z dobrimi 30 odstotki in pri svojih vladajočih krščanskih demokratih (CDU/CSU) s 26,6 odstotka.

Nemški analitik Michael Spreng je nedavno izjavil, da se bo Merklova v prihodnjih osmih tednih zaradi begunske krize znašla pod velikim pritiskom: “Merklova je v veliki nevarnosti. Možno je, da se bo situacija zaostrila do te mere, da bo morala v bundestagu predlagati glasovanje o zaupnici vlade.”

Anketo, objavljeno v reviji Focus, je izvedel raziskovalni inštitut Insa, in sicer med 22. in 25. januarjem.

STA


Najbolj brano