Skopje: Makedonske policiste napadli “teroristi” s Kosova

Kakih 40 dobro oboroženih in zamaskiranih oseb z oznakami Osvobodilne vojska Kosova (OVK) je ponoči vdrlo v karavlo v vasi Gošince na meji med Kosovom in Makedonijo ter zajelo in mučilo štiri makedonske policiste, so sporočili z makedonskega notranjega ministrstva. Kot so ocenili, je šlo za državni teroristični napad.

Makedonski premier Nikola Gruevski Foto: Wikipedia
Makedonski premier Nikola Gruevski Foto: Wikipedia

SKOPJE > Kot je povedal tiskovni predstavnik ministrstva v Skopju Ivo Kotevski, so zamaskirani napadalci z oznakami OVK okoli 2.30 napadli in nato več ur zasedali nadzorno točko na meji, v kateri so dežurali štirje makedonski policisti. Policiste so zvezali oziroma vklenili, jih pretepali in dogajanje snemali s kamero. Vzeli so jim orožje, telefone in radijske povezave.

Skupina naj bi vstopila čez mejo iz Kosova

Ko so odhajali, so policistom zagrozili, da morajo čez natanko pol ure peš zapustiti karavlo, če bodo odšli predčasno ali če bo kdo ostal, bodo likvidirani. Po izteku 30 minut je eden od policistov, ki ni bil vklenjen, osvobodil kolege in vsi so peš odšli iz karavle proti vasi. Ko so hodili, so slišali streljanje z avtomatskim orožjem, piše beograjska tiskovna agencija Beta.

Po dosedanjih ugotovitvah je teroristična skupina v Makedonijo stopila čez mejo iz Kosova, je še povedal Kotevski.

Vodja skupine naj bi policiste nagovoril preko prevajalca, ki pa je le slabo govoril makedonsko. Dejal naj bi jim, da so pripadniki OVK ter da jih niti Ali Ahmeti - vodja stranke etničnih Albancev DUI, ki je del vladne koalicije v Makedoniji - niti makedonski premier Nikola Gruevski ne moreta rešiti. “Mi hočemo svojo državo in ne želimo nobenih ohridskih dogovorov,” je po besedah Kotevskega zajetim policistom še povedal vodja napadalcev.

Okrepljena policijska navzočnost

Ohridski sporazum iz leta 2001 je Albancem, ki predstavljajo četrtino prebivalstva v Makedoniji, dal dodatne pravice in širšo avtonomijo ter preprečil, da bi tedanje nasilje preraslo v državljansko vojno.

Po poročanju Bete so močne makedonske policijske enote z oklepnimi vozili danes zaprle dostop do vasi, območje pa preletavajo policijski helikopterji in brezpilotna letala. Policijska navzočnost je okrepljena tudi na območju mesta Kumanovo, kjer je v bolnišnici eden od ranjenih policistov.

Za sredo napovedano nogometno tekmo v Kumanovu med ekipama Škendije in Vardarja so zaradi poslabšanih varnostnih razmer odpovedali, je poročal portal Sportmedia.

Makedonsko notranje ministrstvo je zaradi napada stopilo v stik s kosovskimi predstavniki, v sredo pa pričakuje sestanke na najvišji ravni. V stik so stopili tudi s srbskimi varnostnimi strukturami.

Po pisanju makedonskih medijev, ki navajajo neuradne vire blizu policiji, so napadalci v Makedonijo prišli s Kosova, več članov skupine, tudi njen vodja, pa naj bi bili Albanci iz kraja Gnjilane.

Različne interpretacije dogodka

Vladna makedonska albanska stranka DUI je ocenila, da incident “škodi predvsem albanskim interesom v Makedoniji in regiji”. Od pristojnih so zahtevali, da ga čim prej osvetlijo.

Kosovska policija je sicer uradno sporočila, da nimajo podatkov, da bi oboroženi moški s Kosova vstopili v Makedonijo. Prištinski mediji pa poročajo, da je napad izmišljen in da gre za poskus premierja Gruevskega, da bi pozornost javnosti preusmeril s politične krize v državi.

Al Jazeera Balkans je v vesti o incidentu na svoji spletni strani navedla oceno direktorja Centra za družbene raziskave v Makedoniji Suada Missinija, da takšni dogodki niso presenečenje in da najverjetneje ne morejo prerasti v hujši konflikt. Za njimi naj bi celo stala kar stranka VMRO-DPMNE premierja Gruevskega, ki naj bi želela na ta način odvrniti pozornost javnosti od posnetkov, ki jih že več tednov objavlja makedonska opozicija in so za vlado zelo obremenilni.

STA


Najbolj brano