Sirski uporniki na Golanski planoti napadli pripadnike mirovnih sil ZN

Sirski uporniki so danes na Golanski planoti napadli pripadnike mirovnih sil Združenih narodov s Filipinov, pri čemer se strelski obračun še nadaljuje, je danes sporočil vojaški tiskovni predstavnik v Manili, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pripadniki mirovnih sil so pogosto tudi tarča ugrabiteljev Foto: Wikipedia
Pripadniki mirovnih sil so pogosto tudi tarča ugrabiteljev Foto: Wikipedia

MANILA > Iz vrst sirskih upornikov so napad najverjetneje izvedli borci skrajne Fronte al Nusra, ki že od četrtka zadržujejo 44 pripadnikov mirovnih sil iz Fidžija, ujeli pa so tudi 72 filipinskih vojakov.

Streljanje se je v dveh oporiščih začelo zgodaj zjutraj, po trditvah filipinske vojske pa so vsi filipinski vojaki nepoškodovani.

Medtem ko je 30 pripadnikov mirovnih sil uspelo zapustiti eno taborišče, je okoli 40 vojakov iz drugega še vedno vključenih v strelski obračun z uporniki.

Po navedbah pripadnikov filipinskih oboroženih sil so skrajneži al Nusre pristopili k dvema filipinskima oporiščema ter v zameno za orožje ponudili izpustitev talcev. A filipinske mirovne sile orožja niso hotele predati.

Sirski observatorij za človekove pravice je poročal o streljanju islamističnih skrajnežev v bližini oporišča ZN pri Rovanji na Golanski planoti. “To se je kasneje sprevrglo v spopade,” je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman.

Filipinci so v petek poročali o ugrabitvi 75 pripadnikov mirovnih sil, kasneje pa so sporočili, da naj bi jih bilo 72.

Opazovalna misija Undof, ki deluje pod okriljem ZN, je od kredibilnih virov dobila zagotovila, da je 44 pripadnikov mirovnih sil na varnem in se dobro počutijo. A neposrednega stika z njimi niso imeli, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Filipini imajo v misijo vključenih 331 vojakov in policistov. Že lani je Manila za svoje vojake znotraj misij ZN zahtevala boljšo varnost, in sicer po tistem, ko so jih 25 ugrabili sirski uporniki. Undof je na območju Golanske planote prisotna že od leta 1974 in nadzira premirje med Izraelom in Sirijo.

STA


Najbolj brano