Sirski uporniki izgubili severni Alep

Sirski uporniki so izgubili nadzor nad vsemi severnimi soseskami v vzhodnem Alepu, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Sirska vojska je po navedbah observatorija danes zasedla soseske Sakur, Hajdarija in Šejk Kodr, medtem ko so kurdske sile zasedle predel Šejk Fares.

Sirski uporniki so izgubili nadzor nad vsemi severnimi soseskami v vzhodnem Alepu, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Foto: Wikipedia
Sirski uporniki so izgubili nadzor nad vsemi severnimi soseskami v vzhodnem Alepu, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Foto: Wikipedia

DAMASK > Uporniki so od sobote izgubili tretjino območja, ki je bil pod njihovim nadzorom. To je po navedbah observatorija njihov najhujši poraz od leta 2012, ki so osvojili vzhodni del nekoč največjega sirskega mesta.

Ob napredovanju režimskih sil je iz Alepa v zadnjih dneh zbežalo več tisoč civilistov. Po podatkih sirskega observatorija je skoraj 1700 civilistov pobegnilo v zahodni del Alepa, ki je pod nadzorom vladnih sil, 2500 pa v severni predel Šejk Maksud, ki je v rokah kurdskih sil.

Sirska vojska je novo ofenzivo na vzhodni del mesta sprožila pred dvema tednoma v upanju, da bo upornikom zadala usodni udarec. Po poročanju sirskih medijev vladne sile hitro napredujejo. Naslednja faza ofenzive bo razdeliti preostale predele na varnostna območja, ki jih bo enostavno nadzorovati in jih nato tudi osvojiti, je poročal časnik Al Vatan, ki je blizu režimu.

STA


Najbolj brano