Sirski predsednik ponudil amnestijo upornikom, ki bodo položili orožje

Sirski predsednik Bašar al Asad je danes ponudil amnestijo upornikom v državi, ki bodo v naslednjih treh mesecih položili orožje in se predali oblastem, poročanje sirske tiskovne agencije Sana povzema francoska tiskovna agencija AFP.

 Za Alep naj bi vzpostavili humanitarni koridor. Foto: Guillaume Piolle
Za Alep naj bi vzpostavili humanitarni koridor. Foto: Guillaume Piolle

DAMASK > “Vsi, ki so oboroženi... in jih išče pravosodje..., bodo nekaznovani, če se predajo in položijo orožje,” je zapisano v predsedniškem odloku.

Amnestijo je Bašar al Asad ponudil, potem ko je Rusija danes sporočila, da je skupaj s sirsko vlado začela obsežno humanitarno operacijo za mesto Alep. Po napovedih naj bi za razdejano mesto vzpostavili humanitarni koridor.

Po napovedih ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja naj bi v Alepu odprli štiri koridorje. Trije naj bi bili za civiliste in “teroriste, ki želijo položiti orožje”, četrti na severu mesta naj bi bil prav tako namenjen za upornike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sirski državljanski vojni, ki se je začela leta 2011 s protivladnimi demonstracijami, je doslej umrlo najmanj 280.000 ljudi, milijoni so bili prisiljeni zapustiti domove.

STA


Najbolj brano