Sirski observatorij: Število novincev za IS upada

V zadnjih mesecih je upadlo število novincev, ki se v Siriji pridružijo skrajni Islamski državi, navaja Sirski observatorij za človekove pravice. Po njihovih podatkih se je IS v zadnjih dveh mesecih in pol pridružilo 120 novincev.

V zadnjih mesecih je upadlo število novincev, ki se v Siriji pridružijo skrajni Islamski državi, navaja Sirski observatorij za človekove pravice. Foto: Facebook
V zadnjih mesecih je upadlo število novincev, ki se v Siriji pridružijo skrajni Islamski državi, navaja Sirski observatorij za človekove pravice. Foto: Facebook

DAMASK > Lani pa jih je bilo na mesec okoli 1200, je dejal direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Lani poleti se je Islamski državi, ko je ta zavzela drugo največje iraško mesto Mosul in se je njen voditelj Abu Bakr al Bagdadi razglasil za kalifa in vodjo vseh muslimanov po svetu, v sirskih mestih Alep in Raka pridružilo 6300 novincev.

Kot je za nemško tiskovno agencijo dpa še dejal Rahman, zdaj upada tako število sirskih državljanov kot tujcev, ki se pridružujejo IS.

Upad tujih borcev je posledica tega, da so številne zahodne države v zadnjem času poostrile nadzor nad odhodom domnevnih islamskih skrajnežev iz svojih držav. Hkrati se IS, ki ima pod nadzorom severovzhodne in vzhodne dele Sirije kot tudi zahodni in severni Irak, po besedah Rahmana sooča s finančnimi težavami. Tarče zračnih napadov pod vodstvom ZDA, ki so se začeli avgusta, so bile v Siriji večkrat manjše naftne vrtine, ki so eden glavnih virov financiranja IS.

Hkrati je Rahman opozoril, da je IS, sedaj ko se zmanjšuje število odraslih borcev, okrepila svoja prizadevanja za novačenje otrok. Od začetka leta se je tako IS pridružilo 400 otrok. IS je v ta namen odprla svoje pisarne za novačenje otrok v svoje mladinsko krilo, ki so ga poimenovali Levji mladiči kalifata, je še dejal Rahman.

STA


Najbolj brano