Sirska vojska začela kopensko ofenzivo na Alep

Sirska vojska je danes po lastnih navedbah začela kopensko ofenzivo na Alep, ki je bil v zadnjih dnevih priča najsilovitejšemu obstreljevanju iz zraka od začetka državljanske vojne. Sirska vojska in njeni zavezniki so proti vzhodu mesta krenili iz štirih smeri, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedali viri v sirski vojski.

Alep Foto: Wikipedia
Alep Foto: Wikipedia

ALEP > Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice, naj bi sirska vojska ob hudih bojih vdrla v središče mesta in pri tem zavzela dve ali tri stavbe, kar pa naj ne bi imelo strateškega pomena. Sirska vojska je medtem sama objavila, da so zavzeli četrt Al Firafa v bližini alepske citadele.

Alep je v sirski državljanski vojni, ki traja že več kot pet let, mesto, za katerega potekajo največji spopadi. Tako za sirski režim kot upornike ima velik strateški in simbolni pomen. Pod nadzorom režima je zahodni del nekdanjega trgovinske metropole, opozicijske sile imajo pod nadzorom vzhodni del mesta. Ti predeli so že več tednov odrezani od sveta. V tem delu mesta je ujetih okoli 300.000 ljudi, ki jih pesti pomanjkanje hrane, pitne vode in zdravniške oskrbe.

Vzhodni del mesta je že več dni priča najsilovitejšemu obstreljevanju iz zraka od začetka državljanske vojne, ki je doslej zahtevalo več kot 260 smrtnih žrtev. Napadi so se nadaljevali tudi danes in zahtevali najmanj 13 smrtnih žrtev.

STA


Najbolj brano