Sirska opozicija v Savdski Arabiji išče soglasje za pogajanja

Razcepljena sirska opozicija je danes v savdski prestolnici Rijad začela pogovore, katerih cilj je oblikovati enotno fronto za mirovna pogajanja z režimom v Damasku. V Rijadu se je zbralo več kot 100 sirskih opozicijskih osebnosti, med njimi tudi predstavniki oboroženih skupin.

Na konferenci v Rijadu naj bi pripravili enotno vizijo za 
prihodnost od vojne opustošene Sirije in oblikovali skupen 
odbor, ki jih bo predstavljal na prihodnjih pogovorih, navaja 
nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Wikipedia
Na konferenci v Rijadu naj bi pripravili enotno vizijo za prihodnost od vojne opustošene Sirije in oblikovali skupen odbor, ki jih bo predstavljal na prihodnjih pogovorih, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Foto: Wikipedia

RIJAD > Na konferenci v Rijadu naj bi pripravili enotno vizijo za prihodnost od vojne opustošene Sirije in oblikovali skupen odbor, ki jih bo predstavljal na prihodnjih pogovorih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Rijad niso bile povabljene vse sirske opozicijske skupine, a dvodnevno srečanje za zaprtimi vrati je prvo, na katerem se je od začetka vojne v Siriji leta 2011 zbral širok spekter zmernih in oboroženih nasprotnikov režima.

Med šestnajsterico oboroženih skupin sta zastopani tudi Vojska islama in Arhrar al Šam. Gre za najmočnejši uporniški skupini v Siriji, ki se na nekaterih območjih borita ob boku sirski veji Al Kaide, Fronti al Nusra, le redko pa sta doslej stopili v stik z zmerno opozicijo.

Na srečanje niso bili povabljeni predstavniki skupin, označenih za teroristične, kot sta Fronta al Nusra in IS, prav tako niso bile povabljene kurdske organizacije, med njimi nedavno oblikovane in s strani ZDA podprte Sirske demokratične sile, v katere so združeni Kurdi, Arabci in kristjani, ki se borijo proti IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogovori v Savdski Arabiji sledijo srečanjem diplomatov dvajseterice držav na Dunaju, med njimi Irana, ki so oktobra in novembra iskali rešitve za Sirijo oziroma tamkajšnjo politično tranzicijo - a brez navzočnosti predstavnikov sirskega režima in opozicije.

Prihodnje srečanje v tem dunajskem formatu je predvideno januarja, doslej pa diplomatom ni uspelo doseči soglasja glede usode sirskega predsednika Bašarja al Asada. So pa na Dunaju izrazili upanje, da bo sirska opozicija lahko do 1. januarja oblikovala enotno fronto za pogovore z Asadovim režimom.

Zbrane v Rijadu je danes pozdravil savdski zunanji minister Adel al Džubeir, ki je v preteklosti večkrat zagrozil, da bo Asad, če ne bo odstopil sam, odstavljen z vojaško silo. Vodja savdske diplomacije je sirski opoziciji zaželel uspeha, nato pa je zbrane v močno zastraženem luksuznem hotelu pustil same. Pogovore sicer vodi Savdijec Abdulaziz Sager, ki je na čelu Centra za zalivske raziskave v Ženevi.

Sirski uporniki v skladu z dogovorom z režimom zapuščajo Homs

Sirski uporniki so medtem skupaj z več sto civilisti v skladu z dogovorom z režimom v Damasku danes začeli zapuščati zadnje predele mesta Homs, ki so bili doslej v rokah opozicije. Uporniki so prejšnji teden z režimom dosegli dogovor o umiku iz nekdanje “prestolnice revolucije”, v zameno pa bo režim končal obleganje in omogočil dostavo pomoči.

Dogovor o prekinitvi ognja pomeni, da bo celoten Homs poslej povsem v rokah režima. Homs, ki leži v osrednji Siriji, je nekdaj nosil ime “prestolnica revolucije”, saj so tam spomladi leta 2011 potekali eni izmed prvih protestov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, navaja britanski BBC.

V skladu z dogovorom bo okoli 2000 upornikov z družinami do konca januarja zapustilo četrt Vaer v Homsu. Danes naj bi evakuirali kakih 700 ljudi, med njimi 400 žensk in otrok ter 300 borcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal pokrajinski guverner Talal Barazi.

V omenjeni četrti trenutno živi okoli 75.000 ljudi, pred vojno jih je bilo 300.000, pod nadzorom pa so jo doslej imeli borci iz skupaj 45 uporniških in islamističnih skupin, pa tudi sirske veje Al Kaide Fronta al Nusra in Islamske države. Odhajajoče bodo z avtobusi prepeljali v pokrajino Idlib, ki je še vedno v uporniških rokah.

V skladu z dogovorom naj bi v zameno za umik upornikov režim odpravil blokado četrti, končal tamkajšnje vojaške operacije in omogočil dostavo zdravil in hrane. Nato naj bi vanjo vstopile policijske, ne pa vojaške sile režima. Režim je Vaer oblegal skoraj dve leti.

Prejšnji teden so uporniki začeli tudi evakuacijo s strani režima oblegane četrti Kudsaja v Damasku, podobno evakuacijo, kot je današnja, pa so maja 2014 pod okriljem ZN izvedli v starem mestnem jedru Homsa.

STA


Najbolj brano