Sirska opozicija v Rijadu z načelnim dogovorom o prihodnosti države

Sirska opozicija je na srečanju v Rijadu dosegla dogovor o prihodnosti od vojne razdejane Sirije v osmih točkah. Oblikovali naj bi demokratično, civilno in pluralistično pravno državo, brez sedanjega predsednika Bašarja al Asada. Načrt predvideva tudi varovanje človekovih pravic, boj proti terorizmu in zavračanje tujih sil v državi.

Rijad Foto: Wikipedia
Rijad Foto: Wikipedia

RIJAD > Razcepljena sirska opozicija je v sredo začela pogovore, katerih cilj je oblikovati enotno fronto za mirovna pogajanja z režimom v Damasku. V Rijadu se je zbralo več kot 100 sirskih opozicijskih osebnosti, med njimi tudi predstavniki oboroženih skupin.

Na konferenci naj bi pripravili enotno vizijo za prihodnost od vojne opustošene Sirije in oblikovali skupen odbor, ki jih bo predstavljal na prihodnjih pogovorih. Danes je bila na mizi tranzicija v Siriji, sledila naj bi še razprava o pogajanjih z režimom, pri čemer naj bi govorili tudi o tem, kdaj bi moral Bašar Al Asad odstopiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovori v Savdski Arabiji predstavljajo pomemben del politične tranzicije, za katero se je na srečanjih na Dunaju dogovorila dvajseterice držav, tudi Iran in Rusija, in s katero naj bi končali že skoraj petletno vojno v Siriji. Ta načrt politične tranzicije predvideva pogovore med režimom in opozicijo do 1. januarja, oblikovanje prehodne vlade in volitve v 18 mesecih.

Ameriški zunanji minister John Kerry je ob robu podnebne konference v Parizu danes izrazil zadovoljstvo nad pogovori v Rijadu. Ocenil je, da pomenijo napredek in da krepijo možnosti za nov krog mirovnih pogovorov.

ZDA si želijo, da bi se države, vpete v sirski konflikt, 18. decembra pod okriljem ZN sestale v New Yorku in dale nov zagon prizadevanjem za prekinitev ognja v Siriji. Rusija je sicer posvarila, da tega srečanja ne bo, dokler ne bodo znani rezultati pogovorov sirske opozicije v Rijadu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano