Sirska opozicija pripravljena na nova pogajanja z Asadom

Francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je danes po srečanju visokih predstavnikov skupine držav prijateljic Sirije in predstavnikov sirske opozicije v Parizu dejal, da je sirska opozicija brez predpogojev pripravljena na ponovna pogajanja s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bašar al Asad Foto: STA
Bašar al Asad Foto: STA

PARIZ > “Določiti moramo pogoje za pristno politično tranzicijo in ponovno mora priti do pogajanj na jasni osnovi znotraj okvirjev resolucije ZN,” je povedal Jean-Marc Ayrault.

Na drugi strani je ameriški državni sekretar John Kerry dejal, da sirskih režim vse počez bombardira Alep in da to že meji na zločine zoper človeštvo in vojne zločine. Rusijo, ki podpira režim Bašarja al Asada, je pozval, naj pokaže malo sočutja in poskuša to ustaviti.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Kerry opozarja, da zavzetje Alepa ne pomeni konec državljanske vojne v Siriji, s tem pa se strinja tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier. “Spopadi se bodo nadaljevali na drugem koncu Sirije. Mogoče celo s terorističnimi metodami in ne z vojaškimi konfrontacijami,” je povedal Steinmeier.

Zato predstavniki Zahoda zagovarjajo ponovni začetek pogajanj vseh strani konflikta in podpirajo pripravljenost sirske opozicije. Vendar je zunanji minister Katarja, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani dejal, da na žalost druga stran verjame v vojaško rešitev.

“Medtem nam je že zmanjkalo besed, s katerimi bi lahko opisali, kaj se dan za dnem dogaja v Alepu,” je dejal Steinmeier.

Predstavniki zahodnih držav so sicer ob zaključku srečanja prosili sirski režim, Rusijo in Iran, naj dovolijo evakuacijo civilistov iz delov Alepa, kjer potekajo spopadi.

Današnjega srečanja v Parizu so se udeležili predstavniki petih zahodnih držav ter Jordanije, Katarja, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in Turčije, prisoten pa je bil tudi predstavnik sirske opozicije Riad Hidžab. Udeleženci sestanka veljajo za podpornike Asadovih upornikov.

Ruske oblasti so sicer danes sporočile, da sirska vlada nadzoruje že najmanj 93 odstotkov Alepa. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass naj bi iz mesta danes pobegnilo 20.000 civilistov, predalo se je več kot 1200 ekstremistov.

Po poročanju dpa pa naj bi vladne sile v napadih na vzhodni Alep ponovno uporabile kemično orožje. Aktivisti in prebivalci očitajo vladi, da je uporabila klor, saj po napadih nekaj časa niso mogli videti, solzile pa so se jim tudi oči.

V petek so medtem ponovno izbruhnili spopadi na obrobju Palmire, kjer se sirska vojska bojuje s skrajno skupino Islamska država. Ta je v novi ofenzivi ponovno prodrla do obrobja mesta, ki je pod Unescovo zaščito, piše AFP.

STA


Najbolj brano