Siriza v koalicijo z desnimi Neodvisnimi Grki

Grška desna stranka Neodvisni Grki se je z vodjo zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksisom Ciprasom danes dogovorila za oblikovanje vlade. Ciprasu bo predsednik Karolos Papuljas že danes ob 15. uri uradno podelil mandat za oblikovanje vlade, sestava vlade naj bi bila znana najkasneje v torek.

Grška desna stranka Neodvisni Grki se je z vodjo zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksisom Ciprasom danes dogovorila za oblikovanje vlade.
Grška desna stranka Neodvisni Grki se je z vodjo zmagovalke nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev v Grčiji, levičarske Sirize, Aleksisom Ciprasom danes dogovorila za oblikovanje vlade. 

ATENE > Dogovor o oblikovanju vlade je v Atenah razkril vodja Neodvisnih Grkov Panos Kamenos in nato še tiskovni predstavnik Sirize Panos Skurletis, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aleksis Cipras in Kamenos sta se sestala danes zjutraj, saj ima vodja Sirize po zmagi na nedeljskih volitvah, na katerih pa Siriza ni dobila absolutne večine, le tri dni časa za oblikovanje vladne koalicije.

“Od tega trenutka imamo vlado,” je novinarjem po srečanju dejal Kamenos. Povedal je, da se bo Cipras kasneje danes sestal s predsednikom Karolosom Papuljasom, ki mu bo podelil mandat za sestavo vlade.

Iz predsedniške palače so zatem sporočili, da bo Papuljas Ciprasu mandat podelil ob 15. uri, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Sestava vlade znana najkasneje v torek

Cipras bo po poročanju grške televizije že drevi prisegel kot premier, sestava vlade naj bi bila znana najkasneje v torek, navaja dpa.

Po preštetih skoraj vseh glasovnicah ima Siriza 36,3 odstotka podpore in naj bi imela v 300-članskem parlamentu 149 poslancev. Neodvisni Grki imajo 4,8 odstotka glasov in bodo predvidoma imeli 13 sedežev. Za oblikovanje vlade je potrebnih najmanj 151 sedežev.

Kamenos ni povedal, koliko ministrskih mest bo v novi vladi imela njegova stranka.

Programa Sirize in Neodvisnih Grkov se v veliki meri razlikujeta, druži ju le nasprotovanje pogojem, pod katerimi je Grčija deležna mednarodne pomoči. Grčija potrebuje jasen odpis dolgov, zahtevata obeta.

Stranka Neodvisni Grki, ki jo sestavljajo odpadniki doslej vladajoče konservativne Nove demokracije, je v kampanji poudarjala, da mora biti Grčija osvobojena posojilodajalcev, bankam pa ne bi smele Atene vrniti ničesar.

Siriza, združenje levih gibanj, v kateri so okrilje našli tudi nekdanji člani socialistične stranke Pasok, poleg odpisa odlogov zahteva tudi ustavitev privatizacije. Sicer pa zagovarja obstanek Grčije v EU in v območju evra.

Razhajanja glede priseljencev in zunanje politike

Stranki si na nasprotnih bregovih stojita predvsem, ko gre za priseljevanje. Neodvisni Grki so v volilni kampanji stavili na nacionalistične tone in so se zavzemali za izgon nezakonitih priseljencev. Siriza se je na drugi strani izrekla za več priseljevanja.

Nesoglasja se obetajo tudi pri zunanji politiki. Neodvisni Grki zahtevajo odločnost v sporu s Turčijo glede pravic v Egejskem morju, Atene pa ne bi smele popustiti niti v sporu glede imena sosednje Makedonije.

Kamenos se je poleg tega v preteklosti za razliko od Ciprasa kazal kot zelo veren in zavezan pravoslavni cerkvi, izpostavlja dpa.

Skeptičen je glede koalicije Sirize in Neodvisnih Grkov tudi politolog Mihaelis Spurdalakis. Cipras si je moral zagotoviti le večino pri glasovanju o zaupnici. V situaciji, ki Sirizi do absolutne večine manjkata samo dva sedeža, koalicija nima smisla, je poudaril za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Kot je dodal, je Siriza vsebinsko najbolj podobna komunistom, a so ti koalicijo zavrnili. Sirizo namreč obravnavajo kot izdajalko.

STA


Najbolj brano