Singapur ostaja najdražje mesto na svetu

Singapur si je že drugo leto zapored prislužil naziv najdražjega mesta na svetu. V raziskavi, ki jo je danes objavilo svetovalno-raziskovalno podjetje Economist Intelligence Unit, so sicer med peterico najdražjih kar tri evropska mesta.

Singapur si je že drugo leto zapored prislužil naziv najdražjega mesta na svetu. Foto: Wikipedia
Singapur si je že drugo leto zapored prislužil naziv najdražjega mesta na svetu. Foto: Wikipedia

SINGAPUR > V raziskavi, ki je zajela 140 mest v 93 državah, so raziskovalci primerjali cene proizvodov, storitev, najemnin in izobraževanja, pri čemer so za izhodišče uporabili življenjske stroške v New Yorku.

Singapur se je na čelo lestvice uvrstil, ker na primer osnovna špecerija stane 11 odstotkov več kot v New Yorku, obleke pa kar 50 odstotkov več. Zaradi sistema certifikatov o upravičenosti lastništva avtomobila pa so stroški transporta v Singapurju skoraj trikrat višji kot v New Yorku, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

Singapurju na prvih petih mestih sledijo Pariz, Oslo, Zürich in Sydney. Ta prva peterica ostaja enaka kot minulo leto, kar so raziskovalci označili za izjemno redek pojav.

So pa pri Economist Intelligence Unit hkrati priznali, da bi, če bi v raziskavi upoštevali nedaven dvig vrednosti franka zaradi odprave njegove zgornje vrednosti glede na evro, najdražji mesti postali Zürich in Ženeva.

Na drugi strani sta zaradi devalvacije jena in šibke inflacije iz seznama najdražjih mest izpadla Tokio in Osaka, izpostavlja nemški Deutsche Welle.

New York, izhodišče raziskave, se medtem uvršča na 22. mesto. Najcenejše mesto na lestvici je pakistanski Karači, ki mu od spodaj navzgor sledijo indijski Bangalore, venezuelski Caracas ter Mumbai in Chennai (oba v Indiji).

STA


Najbolj brano