Silvestrski napad v Bruslju morda načrtovala motoristična združba

Moška, ki ju je belgijska policija pred dnevi aretirala, ker naj bi nameravala na silvestrovo na več lokacijah v Bruslju izvesti teroristične napade, pripadata istemu motorističnemu klubu Kamikaze Riders, danes poročajo lokalni mediji. V klubu naj bi se zbirali džihadisti.

Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična. Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Kot poročajo radiotelevizija RTBF in tudi drugi mediji, sta v zaporu vodja motoristične združbe Said S. in Mohamed K., oba iz bruseljskega predmestja Anderlecht. Said naj bi bil sicer znan tudi kot salafist in skrajni pridigar. Pri enem od njiju so policisti našli propagandni material Islamske države (IS), uniforme in računalniške programe za vojaško urjenje.

Belgijsko tožilstvo je v torek sporočilo, da je policija razkrila načrte za teroristične napade na znamenitosti v Bruslju na silvestrovo. Načrte so policisti odkrili med hišnimi preiskavami v nedeljo in ponedeljek v Bruslju in blizu mesta Liege. Aretirali so šest ljudi, a so štiri hitro izpustili na prostost, za dva pa je bil odrejen pripor.

Kot je še pojasnilo tožilstvo, naj bi bil eden od njiju obtožen, da je v terorističnih dejavnostih deloval kot vodja, da je iskal nove borce za izvedbo terorističnih dejanj in da je sodeloval pri grožnji napada. Orožja ali razstreliva pri njiju sicer naj ne bi našli.

Med tarčami naj bi bil policijski komisariat blizu zgodovinskega bruseljskega trga Grand Place, ki je ena glavnih turističnih atrakcij v belgijski prestolnici in kjer v četrtek ob izteku leta pričakujejo množico ljudi - če zabave v zadnjem trenutku ne bodo odpovedali.

V Bruslju so po napadih v Parizu 13. novembra skoraj teden dni vladali izredni varnostni ukrepi. Organizator pariških napadov je namreč živel v bruseljski četrti Molenbeek, povezave z njo pa naj bi imeli tudi drugi napadalci. Tokratni teroristični načrti naj ne bi bili povezani s pariškimi napadi.

STA


Najbolj brano