Siloviti spopadi v mestu Debalcevo na vzhodu Ukrajine

Proruski separatisti so kljub prekinitvi ognja, ki na območju velja od nedelje, vkorakali v mesto Debalcevo, ki velja za najbolj vročo točko na frontni liniji. Tam sedaj na ulicah potekajo spopadi med njimi in vojaki, ki naj bi terjali tudi žrtve. Ukrajinska vojska je danes potrdila najmanj pet smrtnih žrtev v svojih vrstah.

Debalcevo Foto: Wikipedia
Debalcevo Foto: Wikipedia

KIJEV > V Debalcevu se je po nedeljski uveljavitvi prekinitve ognja obstreljevanje nadaljevalo. Strateško pomembno mesto leži med Doneckom in Luganskom in je že več tednov obkoljeno s separatisti. V njem je več tisoč ukrajinskih vojakov.

Glede na današnje navedbe tako vladne kot separatistične strani so se spopadi sedaj premaknili v notranjost mesta. Vir med separatisti, ki ga navaja ruska tiskovna agencija Interfax, je dejal, da so uporniki že zavzeli večino mesta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razmere v Debalcevu in na okoliškem območju so bile in so še vedno v središču pogajanj na najvišjem nivoju. Nazadnje so se v ponedeljek zvečer o možnosti dostopa do mesta za opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) pogovarjali voditelji Nemčije, Rusije in Ukrajine.

Zaskrbljenost glede dogajanja v mestu so izrazile tudi ZDA. “Pozivamo Rusijo in separatiste, naj nemudoma ustavijo vse napade,” je v ponedeljek zvečer dejala tiskovna predstavnica State departmenta Jennifer Psaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nadaljevanje nasilja je tudi razlog, da strani še nista naredili naslednjega koraka v skladu z nedavnim dogovorom iz Minska - do ponedeljka zvečer naj bi začeli z umikom težkega orožja.

STA


Najbolj brano