Sierra Leone potrdila nov primer smrti zaradi ebole

Zdravstvene oblasti v Sierri Leone so v četrtek potrdile nov primer smrti zaradi ebole, le nekaj ur potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila konec najhujše epidemije ebole doslej. Prisotnost virusa ebole sta potrdila dva testa pri 22-letnem dekletu, ki je umrlo na severu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zdravstvene oblasti v Sierri Leone so v četrtek potrdile nov 
primer smrti zaradi ebole, le nekaj ur potem, ko je Svetovna 
zdravstvena organizacija  razglasila konec najhujše epidemije 
ebole doslej. Foto: STA
Zdravstvene oblasti v Sierri Leone so v četrtek potrdile nov primer smrti zaradi ebole, le nekaj ur potem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec najhujše epidemije ebole doslej. Foto: STA

FREETOWN > Dekle je zbolelo prejšnji četrtek v v kraju Bamoi Luma v bližini meje z Gvinejo, v torek pa je bolezni podlegla, so sporočile zdravstvene oblasti Siere Leone. Da je šlo za ebolo, so potrdili tudi na sedežu WHO v Ženevi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalne oblasti zdaj preiskujejo domače okolje žrtve in ugotavljajo, s kom vse je prišla v stik in ali se je morda okužil še kdo. Njene sorodnike so dali v izolacijo. V Sierri Leone zagotavljajo, da so še vedno v visoki pripravljenosti in da še niso odstranili struktur, ki so jih vzpostavili za boj proti tej smrtonosni bolezni.

V Sierri Leone so konec epidemije ebole razglasili 7. novembra lani, WHO pa je konec epidemije, ki se je začela decembra leta 2013 v Gvineji in se nato razširila na sosednjo Liberijo in tudi Sierro Leone ter nekatere druge države, razglasili, potem ko v Liberiji 42 dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe. Strokovnjaki WHO so opozorili, da bi se ebola lahko znova pojavila, saj virus recimo v spermi preživelih oziroma ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev.

Zaradi ebole je v Sierri Leone od decembra 2013 umrlo skoraj 4000 ljudi. Skupno je zadnja epidemija ebole terjala 11.315 življenj, okužilo pa se je skoraj 29.000 ljudi.

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo virus, njegov rezervoar pa so divje živali. Kako je virus prvič preskočil z živali na človeka, še ni povsem raziskano, predvidevajo pa, da z uživanjem mesa divjih živali.

Po okužbi z virusom ebole mine osem- do desetdnevna inkubacijska doba, po kateri se začnejo kazati bolezenski znaki. Pojavi se visoka vročina, slabo splošno počutje, lahko tudi bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje ali driska. Pri težkih oblikah bolezni takoj odpovedo nekateri organi, na primer jetra, ledvice ali centralni živčni sistem, pojavi se šok, ki se konča s smrtjo bolnika.

STA


Najbolj brano