Severovzhodno obalo Avstralije stresel potres

Severovzhodno obalo Avstralije, kjer je veliko turističnih mest, je v četrtek zjutraj po lokalnem času stresel potres z magnitudo 5,7. Zaznati ga je bilo na razdalji več kot 1000 kilometrov, na večjem delu obale zvezne države Queensland, večje škode pa ni povzročil, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

SYDNEY > Potres je imel žarišče v globini sedem kilometrov kakih 54 kilometrov od mesta Bowen, je sporočil ameriški geološki institut USGS. Ljudi iz stavb v mestu Townsville so evakuirali, a lokalna policija pravi, da ni bilo večje gmotne škode. Prebivalec Townsvilla John Towning je dejal, da je potres trajal od šest do sedem sekund.

Nevarnosti cunamija ni, je potrdil avstralski urad za meteorologijo.

“Večje škode ni bilo. To pripisujemo dejstvu, da se je potres zgodil 50 kilometrov od kopnega. Če bi se zgodil bliže obali, bi bila zgodba drugačna,” je za AFP dejal avstralski seizmolog Jonathan Bathgate.

Potres naj bi bil posledica potresa z magnitudo 4,6, ki je v nedeljo stresel tla 126 kilometrov od mesta Bundaberg, ki leži 800 kilometrov južno od Bowna.

Najmočnejši potres, zabeležen v Avstraliji, je leta 1988 stresel mesto Tennant Creek z magnitudo 6,6.

STA


Najbolj brano