Severnokorejski voditelj v maju na parado v Moskvo

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un se bo maja odpravil na svoj prvi obisk v tujino. Obiskal bo Moskvo, kjer se bo udeležil prireditev ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne, so danes potrdili v Kremlju.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un se bo maja odpravil na svoj prvi obisk v tujino. V Moskvi se bo udeležil prireditev ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Foto: Kcna
Severnokorejski voditelj Kim Jong Un se bo maja odpravil na svoj prvi obisk v tujino. V Moskvi se bo udeležil prireditev ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne. Foto: Kcna

MOSKVA > “Udeležba severnokorejskega voditelja je bila potrjena, pripravljamo se na njegov prihod,” je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kim Jong Un je po besedah Peskova med številnimi tujimi voditelji, ki so potrdili svojo udeležbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je na prireditve ob 70. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni povabila tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo. Več informacij o tem za zdaj ni znanih.

Kim Jong Un je oblast prevzel leta 2011 po smrti svojega očeta Kim Jong Ila. Rusijo je prejšnji severnokorejski predsednik obiskal avgusta 2011, ko se je srečal s takratnim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom.

Če bo Kim za svoj prvi obisk v tujini dejansko izbral Rusijo, bo to znak, da želi Severna Koreja zmanjšati svojo odvisnost od Kitajske, ki sicer ostaja glavna zaveznica Pjongjanga, njegov diplomatski zaščitnik in gospodarska opora.

V Moskvi maja prav tako pričakujejo kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Moskva je na prireditve v maju povabila tudi južnokorejsko predsednico Park Geun Hye, ki pa svoje udeležbe še ni potrdila.

Rusija po navedbah AFP išče možnosti za širitev gospodarskih vezi s Severno Korejo; tako se v okviru projekta popravila mreže državnih železnic spogleduje s projektom, vrednim 20 milijard evrov, v zameno za dostop do mineralnih surovin.

STA


Najbolj brano