Severna Koreja v vesolje izstrelila raketo

Severna Koreja je davi uresničila napovedi in izstrelila raketo, ki je v vesolje ponesla satelit. V svetu so potezo obsodili, češ da je šlo za zakrit preizkus balistične rakete. Varnostni svet ZN je za danes sklical izredno zasedanje, Washington in Seul pa sta napovedala začetek pogovorov o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji.

Veliki vodja Severne Koreje Kim Jong-un Foto: Reuters Tv
Veliki vodja Severne Koreje Kim Jong-un Foto: Reuters Tv

PJONGJANG > Iz Pjongjanga so sporočili, da so satelit uspešno utirili v orbito. Zahodni viri tega še niso potrdili, je pa ameriški vojaški predstavnik dejal, da je nosilna raketa, kot kaže, dosegla vesolje.

Izstrelitev predstavlja kršitev več resolucij ZN. ZDA in Japonska so zato zahtevale sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta, ki se bo sešel danes popoldne po srednjeevropskem času.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je izstrelitev označil za "obžalovanja vredno", ameriški državni sekretar John Kerry je dejal, da gre za hudo kršenje resolucij ZN, japonski premier Shinzo Abe pa, da je bilo to "povsem nesprejemljivo dejanje". Ostrim obsodbam so se pridružili v Veliki Britaniji in Franciji.

Tudi rusko zunanje ministrstvo je obsodilo izstrelitev in jo označilo za resen udarec regionalni varnosti, "v prvi vrsti varnosti same Severne Koreje". Moskva, ki sicer velja za enega redkih podpornikov severnokorejskega režima, je dodala, da je Pjongjang "vnovič dokazal drzno nespoštovanje mednarodnega prava".

Južna Koreja je napovedala "ostre povračilne ukrepe". Seul, ki se zaradi potez severne sosede čuti najbolj ogroženega, je tako po današnji izstrelitvi napovedal, da bo z ZDA začel uradne pogovore o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji. Temu ostro nasprotuje Kitajska, ki je današnjo izstrelitev sicer obsodila.

Visoka predstavnica za zunanjo politiko EU Federica Mogherini je dejanje Pjongjanga označila za "novo neposredno in hudo kršitev" obveznosti, ki predstavlja grožnjo mednarodnemu miru in varnosti v regiji. Severno Korejo je pozvala k dialogu z mednarodno skupnostjo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pa je opozoril, da je Pjongjang z izstrelitvijo prekršil pet resolucij VS ZN. V imenu zavezništva je pozval severnokorejske oblasti, naj spoštujejo obveznosti v skladu z mednarodnim pravom, naj ne izvajajo preizkusov balistične raketne tehnologije ali grozijo z njimi ter naj se izogibajo novim provokacijam.

STA


Najbolj brano