Severna Koreja potrdila, da je izvedla svoj peti jedrski poskus

Severna Koreja je danes potrdila, da je izvedla svoje peti jedrski poskus. Po poročanju tamkajšnjih državnih medijev je bil poskus uspešen, ker so dosegli svoj cilj, to je namestitev miniaturne jedrske konice na raketo. V Južni Koreji so tokratni severnokorejski jedrski poskus že označili za največjega doslej, povzročil je tudi potres.

PJONGJANG/SEUL > "Naši jedrski znanstveniki so v centru za jedrske poskuse države izvedli poskusno jedrsko eksplozijo z novo razvitim jedrskim orožjem. Naša stranka je našim jedrskim znanstvenikom čestitala za uspešen jedrski poskus," je poročala severnokorejska televizija.

Seizmologi Južne Koreje so zabeležili potres z magnitudo 5 v bližini poligona za izvajanje jedrskih poskusov Severne Koreje Punggye-ri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriška geološka služba je namerila potres jakosti 5,3 stopnje, tiskovna agencija Južne Koreje Yonhap pa navaja neimenovane vojaške vire svoje države, ki pravijo, da je šlo za nov, doslej že peti jedrski poskus Severne Koreje in sicer najmočnejši doslej, saj naj bi šlo za eksplozijo 10-kilotonske bombe.

Doslej najmočnejši je bil tretji poskus februarja 2013, ko je razneslo bombo moči med šest do devet kiloton. Četrti poskus je Severna Koreja izvedla letos januarja, februarja pa je potem izstrelila raketo. Varnostni svet ZN je na to odgovoril z zaostritvijo sankcij proti komunistični državi.

V odzivu na dejanje Severne Koreje je ameriški predsednik Barack Obama posvaril pred "resnimi posledicami", so sporočili iz Bele hiše. "Predsednik je izpostavil, da bo v prihodnjih dneh nadaljeval posvetovanja z našimi zavezniki in partnerji o resnih posledicah provokativnih dejanj Severne Koreje," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest.

Novi jedrski poskus Severne Koreje so že obsodile Japonska in Kitajska, pa tudi Južna Koreja in Francija.

Japonski premier Shinzo Abe je povedal, da je dejanje za Japonsko "absolutno nesprejemljivo". Razvojni jedrski program Pjongjanga "močno ogroža mir in varnost v regiji in mednarodni skupnosti", je še dodal. Japonska vlada je preko veleposlaništva v Pekingu že sprožila protest proti Severni Koreji.

"Odločno pozivamo Severno Korejo, da spoštuje svoje obveze o jedrski razorožitvi, skladne z ustreznimi resolucijami varnostnega sveta ter preneha z dejanji, ki bodo samo poslabšale razmere," so medtem zapisali na spletni strani kitajskega zunanjega ministrstva. Obenem pozivajo k šeststranskim pogajanjih med predstavniki obeh Korej, Japonske, Rusije, Kitajske in ZDA.

"Pjongjang izvaja resne provokacije in se je osredotočil le na razvoj jedrskega orožja in raket. Ostro opozarjamo Severno Korejo, naj takoj in v celoti opusti jedrski in raketni program," je povedal svetovalec za nacionalno varnost na Kitajskem Cho Tae-yong.

Francoski predsednik Francois Hollande je v izjavi sporočil, da se mora mednarodna skupnost združiti proti tej novi provokaciji, do katere je prišlo po skoraj sočasni obsodbi Varnostnega sveta glede izstrelitve treh balističnih raket v Japonsko morje v času, ko je na Kitajskem potekal vrh držav skupine G20.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da gre za "jasno kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN in popolno neupoštevanje večkrat ponovljenih zahtev mednarodne skupnosti". "Gre za izjemno zaskrbljujoče in obžalovanja vredno dejanje," je povedal vodja IAEA Yukiya Amano.

Tokratni jedrski poskus Severne Koreje na nacionalni praznik ustanovitve države leta 1948 ni bil popolno presenečenje, saj so satelitski posnetki zadnje dni prikazovali povečane aktivnosti okrog poligona za podzemne jedrske poskuse Punggye-ri, kjer so bili izvedeni vsi dosedanji jedrski poskusi od leta 2006 naprej.

STA


Najbolj brano