Severna Koreja opozarja ZDA pred morebitnimi sankcijami

Severna Koreja je danes opozorila ZDA, da bodo “drago plačale”, če jo bodo po umoru polbrata severnokorejskega voditelja Kim Jong Una v Maleziji ponovno uvrstile na seznam držav, ki podpirajo terorizem. Po poročanju južnokorejskih in japonskih medijev naj bi namreč v Washingtonu že razmišljali o tem.

 Foto: STA
Foto: STA

SEUL > “ZDA bodo spoznale, da bodo morale drago plačati za svoje neutemeljene obtožbe,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za severnokorejsko televizijo KCNA povedali na zunanjem ministrstvu v Pjongjangu. Poudarili so, da Severna Koreja nasprotuje “vsem oblikam terorizma” in da ZDA le želijo okrniti njen ugled. “Minili so časi, ko so lahko ZDA vse povprek stigmatizirale in zatirale države, ki jim niso po volji, medtem ko same kontrolirajo ves svet,” so dodali.

Polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Nam je umrl 13. februarja na letališču v Kuala Lumpurju, kjer je čakal na let za Macao. Glede na posnetke nadzornih kamer sta se 45-letniku od zadaj približali ženski in mu nekaj nanesli na obraz. Šlo naj bi za bojni živčni strup VX. Obtoženi 25-letna Indonezijka in 28-letna Vietnamka krivdo zanikata in zatrjujeta, da sta mislili, da sodelujeta v televizijski potegavščini.

Južna Koreja za umor krivi severnokorejski režim in opozarja mednarodno skupnost na domnevno pripravljenost Pjongjanga, da uporabi kemično orožje. Po poročanju južnokorejskih in japonskih medijev, ki se sklicujejo na diplomatske vire, naj bi zato ZDA razmišljale, da Severno Korejo ponovno uvrstijo na seznam držav, kot so Iran in Sirija, ki po ameriškem prepričanju financirajo terorizem. Na tem seznamu se je Severna Koreja po poročanju AFP prvič znašla leta 1987, a so jo leta 2008, ko je naredila nekatere korake v smeri jedrske razorožitve, umaknili z njega.

Pjongjang zanika kakršno koli vpletenost v umor Kim Jong Nama in preiskavo prepušča Maleziji. V zvezi s tem primerom so malezijske oblasti doslej priprle le enega Severnokorejca, pa še teslga so v petek zaradi pomanjkanja dokazov izpustili. Ri Jong Chol je po izpustitvi novinarjem pred severnokorejskim veleposlaništvom v Pekingu dejal, da so ga malezijske oblasti aretirale brez pravih dokazov, nato pa naj bi ga poskušale pregovoriti v priznanje krivde, tudi z grožnjo z umorom njegovih svojcev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Regijo naj bi kmalu obiskal ameriški državni sekretar Rex Tillerson. Po poročanju lokalnih medijev naj bi na Japonsko pripotoval 17. marca, nato pa obiskal še Kitajsko in Južno Korejo. Glavna tema pogovorov naj bi bil severnokorejski jedrski program, navaja AFP.

STA


Najbolj brano