Severna Koreja objavila preboj v razvoju jedrskega orožja

Severna Koreja je danes objavila preboj v razvoju jedrskega orožja. Pjongjang naj bi posedoval tehnologijo za izdelavo jedrskih konic, je sporočila severnokorejska komisija za narodno obrambo, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Jong Un Foto: Youtube
Kim Jong Un Foto: Youtube

PJONGJANG, SEUL> Novica iz Pjongjanga prihaja manj kot dva tedna potem, ko je Severna Koreja sporočila, da je iz podmornice izstrelila balistično raketo. To pa bi lahko pomenilo, da je zmožna namestiti jedrsko orožje daleč stran od Korejskega polotoka.

Hkrati je Severna Koreja danes odpovedala obisk generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Moona in to dan potem, ko je slednji Pjongjang obtožil, da priliva olje na ogenj napetosti v regiji.

Ban bi moral ta teden obiskati industrijski kompleks Kaesong v Severni Koreji, ki je skupen projekt obeh Korej in je od meje med državama oddaljen deset kilometrov. Kot je danes dejal na forumu v Seulu, Severna Koreja ni navedla razloga za spremembo v zadnjem trenutku. Hkrati je odločitev Pjongjanga označil za obžalovanja vredno. To bi bil prvi obisk kakega generalnega sekretarja ZN v Severni Koreji po več kot 20 letih.

“Kot generalni sekretar si bom še naprej prizadeval pozivati Severno Korejo, naj sodelujejo z mednarodno skupnostjo za mir in stabilnost v regiji in širše,” je dejal Ban, ki je bil v preteklosti zunanji minister Južne Koreje.

STA


Najbolj brano