Severna Koreja naj bi s podmornice izstrelila balistično raketo

Severna Koreja naj bi danes dopoldne po srednjeevropskem času v Vzhodno morje s podmornice izstrelila balistično raketo, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Kim Jong-un z delegacijo Foto: Kcna
Kim Jong-un z delegacijo Foto: Kcna

PJONGJANG > Kot je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je šlo za projektil oziroma, kot menijo v Južni Koreji, balistično raketo, izstreljeno s podmornice. Za zdaj ni jasno, ali je bila izstrelitev uspešna.

Kot je še pojasnil omenjeni predstavnik, Južna Koreja pozorno spremlja dejanja severnokorejske vojske in ostaja v polni pripravljenosti. Severna Koreja je sicer prvič skušala izstreliti raketo s podmornice že minulo leto in tako pokazati, da je v začetni fazi razvoja takšnega sistema, ki bi lahko predstavljal novo grožnjo sosedam in ZDA.

Severna Koreja je sicer minuli teden neuspešno izvedla preizkus izstrelitve balistične rakete. Šlo je za raketo srednjega dosega musudan, ki bi lahko dosegla Južno Korejo in Japonsko ter tudi ameriška oporišča na tihomorskem otoku Guam.

Napetosti na Korejskem polotoku se medtem po januarskem četrtem jedrskem poskusu Severne Koreje krepijo.

Varnostni svet ZN je zaradi izzivanja proti Pjongjangu uvedel najstrožje sankcije doslej, zaradi česar je Severna Koreja v zadnjem času ZDA in Južni Koreji večkrat zagrozila z napadom.

STA


Najbolj brano