Severna Koreja izvedla še četrti jedrski poskus

Državna televizija Severne Koreje je poročala, da je bil danes ob 10. uri po krajevnem času izveden uspešen preizkus vodikove bombe. Televizija je dodala, da se je s tem Severna Koreja pridružila razvitim jedrskim državam, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodna skupnost se je ostro odzvala na jedrski poskus. Obsodbe prihajajo iz zahodnih držav in sosed Severne Koreje, ravnanju režima v Pjongjangu pa nasprotuje tudi njegova edina zaveznica, Kitajska.

Severna Koreja izvedla še četrti jedrski poskus,  kar je 
mednarodna skupnost obsodila. Foto: Reuters Tv
Severna Koreja izvedla še četrti jedrski poskus, kar je mednarodna skupnost obsodila. Foto: Reuters Tv

PEKING > Uradni Peking je sporočil, da odločno nasprotuje jedrskim poskusom v Severni Koreji, in dodal, da je bil izveden kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti.

“Odločno pozivamo severnokorejsko stran, naj se drži zavez o jedrski razorožitvi in preneha z dejanji, ki bi poslabšali položaj,” je izjavila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Dodala je, da bodo na pogovor poklicali severnokorejskega veleposlanika in izrazili protest zaradi jedrskega poskusa.

Velika Britanija je severnokorejski jedrski poskus označila za provokacijo in hudo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN. “Če se bodo poročila o severnokorejskem poskusu vodikove bombe izkazala za resnična, bo to huda kršitev resolucij VS ZN in provokacija, ki jo brez zadržkov obsojam,” je na twittterju zapisal zunanji minister Philip Hammond.

ZDA so že pred tem sporočile, da bodo na severnokorejsko provokacijo odgovorile. “Dosledno smo dali jasno vedeti, da je ne bomo sprejeli kot jedrske države,” je izjavil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Ned Price. “Še naprej bomo ščitili in branili naše zaveznike v regiji, vključno z Južno Korejo, in ustrezno odgovorili na vse severnokorejske provokacije,” je dodal.

Južnokorejski svet za nacionalno varnost je poskus ostro obsodil. Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye ga je označila za hudo provokacijo in pozvala k ostrim mednarodnim sankcijam proti Pjongjangu.

“Poskus ni bil samo huda provokacija za našo nacionalno varnost, temveč tudi grožnja za našo prihodnost in močan izziv za mednarodni mir in varnost,” je dejala na zasedanju sveta za nacionalno varnost.

Japonska vlada je poskus označila za veliko grožnjo in hudo kršitev resolucij VS ZN. “Jedrski poskus, ki ga je izvedla Severna Koreja, je resna grožnja varnosti naše države in tega absolutno ne bomo dopustili,” je izjavil japonski premier Shinzo Abe.

Obsodbam se pridružuje tudi Francija, ki je poskus označila z nesprejemljivo kršitev resolucij VS ZN in pozvala k ostremu odzivu mednarodne skupnosti.

STA


Najbolj brano