Severna Koreja izstrelila rakete ob začetku ameriško-korejskih vaj

Severna Koreja je danes ob začetku skupnih vojaških vaj Južne Koreje in ZDA izstrelila dve raketi kratkega dosega, ki sta končali v morju in nista povzročili škode. V Pjongjangu so ameriško-korejske vojaške vaje označili za nevarno izzivanje in zagrozili z “napadi brez milosti”.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

PJONGJANG, SEUL > Raketi, ki jih je danes izstrelila Severna Koreja, sta prileteli z območja v bližini kraja Nampo, kakih 60 kilometrov jugozahodno od Pjongjanga. Potem ko sta preleteli celoten polotok, sta končali v Japonskem morju, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Šlo naj bi za raketi z dosegom okoli 500 kilometrov.

Vsakoletne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA redno povzročajo ostre odzive na severu Korejskega polotoka, saj jih imajo za priprave na vojno in invazijo na sever.

“Odgovor na agresijo in vojno s strani ameriških imperialistov in njihovih slednikov ni ne dialog ne mir. Odgovori se jim samo z udarci brez milosti,” je za severnokorejsko državno tiskovno agencijo KCNA dejal tiskovni predstavnik severnokorejske vojske.

ZDA in Južna Koreja so vojaške vaje začeli danes. Na njih sodeluje okoli 10.000 južnokorejskih vojakov in okoli 8600 ameriških, potekale pa naj bi do 13. marca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Južnokorejski analitiki opozarjajo, da bi bil današnji dogodek lahko zgolj uvod v resnejše rožljanje z orožjem, morda tudi kak manjši spopad na morski meji. V ameriškem poveljstvu oboroženih sil so se že odzvali, da bodo pozorni na nove izstrelitve raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

STA


Najbolj brano