Severna Koreja grozi z razširitvijo jedrskega programa

Severna Koreja je danes zagrozila z razširitvijo svojega jedrskega programa, potem ko je v južnokorejski Busan prispela ameriška letalonosilka George Washington. Severnokorejska komisija za obrambo (NDC) je ob tem ZDA očitala “jedrsko izsiljevanje” in nadaljevanje “diplomacije topnjač iz minulega stoletja”.

Severna Koreja je  zagrozila z razširitvijo svojega jedrskega programa, potem ko je v južnokorejski Busan prispela ameriška letalonosilka George Washington Foto: Wikipedia
Severna Koreja je zagrozila z razširitvijo svojega jedrskega programa, potem ko je v južnokorejski Busan prispela ameriška letalonosilka George Washington Foto: Wikipedia

PJONGJANG > “Bolj vztrajno kot (ZDA) posegajo po jedrskem izsiljevanju in grožnjam, toliko bolj bo Ljudska republika (Severna Koreja) krepila svojo moderno jedrsko armado za obrambo,” je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal neimenovani tiskovni predstavnik NDC.

Za Severnokorejce sporna ameriška letalonosilka se je v petek zasidrala ob južni obali Južne Koreje. Ameriška ladja naj bi po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap med 16. in 21. julijem sodelovala na skupnih letnih vojaških vajah Južne Koreje in ZDA.

ZDA v Južno Korejo redno pošiljajo svoje letalonosilke, Pjongjang pa obe državi obtožuje, da pripravljata napad na Severno Korejo. Tako v Washingtonu kot v Seulu tovrstne obtožbe zavračajo.

STA


Najbolj brano