Šešelj želi čim prej strmoglaviti Nikolića in Vučića

Haaški obtoženec Vojislav Šešelj je danes ob vrnitvi v Beograd svojim privržencem dejal, da želi čim prej z oblasti strmoglaviti predsednika Tomislava Nikolića in premierja Aleksandra Vučića, ki ju je označil za narodna izdajalca.

Šešelj se je danes vrnil v Srbijo, potem ko ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije po dobrih enajstih letih in pol v priporu zaradi slabega zdravja začasno izpustilo na prostost
Šešelj se je danes vrnil v Srbijo, potem ko ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije po dobrih enajstih letih in pol v priporu zaradi slabega zdravja začasno izpustilo na prostost 

KIJEV, BEOGRAD > S terase sedeža njegove Srbske radikalne stranke (SRS) v Zemunu je več tisoč pristašem dejal, da ga je haaško sodišče brutalno vrglo iz pripora, ker so se ga hoteli "čim prej znebiti".

Šešelj ima raka

Šešelj se je danes vrnil v Srbijo, potem ko ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije po dobrih enajstih letih in pol v priporu zaradi slabega zdravja začasno izpustilo na prostost. Ima namreč raka, zdravje pa naj bi se mu v zadnjem času poslabšalo.

"Rekli so mi, da so me začasno izpustili na prostost, to začasno pa bo trajalo, dokler ne bomo strmoglavili z oblasti Tomislava Nikolića in Aleksandra Vučića, naša odpadnika in izdajalca, ki sta se odrekla ideologijo srbskega nacionalizma in postala služabnika zahodnih sil," je dejal.

Haaško sodišče, ki ga sam ne priznava, je označil za "ranjeno globalno zver, ki še naprej uničuje življenja srbskih političnih in vojaških voditeljev". Oblasti v Beogradu je obtožil, da ne pomagajo srbskim obtožencem v Haagu, ki jim po njegovih besedah sodijo samo zato, ker so branili svojo domovino.

Za četrtek ob 12. uri je na sedežu stranke napovedal novinarsko konferenco, prav tako je napovedal udeležbo na sobotnem zborovanju svoje radikalne stranke na Trgu republike v središču Beograda.

Govor končal z "Živela velika Srbija"

Več tisoč zbranih pred sedežem SRS je nosilo zastave stranke in Srbije, Šešljeve slike ter vzklikalo "Zmaga". Hkrati so tudi zmerjali premierja Vučića. Šešelj je govor končal z "Živela velika Srbija" in se vrnil v stavbo.

Tako Vučić kot Nikolić sta bila v preteklosti člana SRS in tudi v ožjem krogu Šešljevih zaupnikov, dokler se leta 2003 ni predal haaškemu sodišču. Kasneje pa je veliko njegovih privržencev zapustilo radikalno stranko in se pridružilo danes vladajoči Srbski napredni stranki, ki sta jo leta 2012 ustanovila Nikolić in Vučić.

Radikalci so danes bolj ali manj potisnjeni na politično obrobje, a kot opozarjajo analitiki, bi Šešelj lahko sredi težkega gospodarskega položaja v državi in visoke brezposelnosti znova požel veliko starih simpatij.

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, a še zdaj ni jasno, kdaj bo znana sodba. Obtožen je vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Tožilstvo zanj zahteva 28 let zapora. Šešelj vztraja, da ni kriv.

STA


Najbolj brano