Šešelj se ne namerava prostovoljno vrniti v Haag

Haaški obtoženec in predsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je danes v Beogradu izjavil, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag in da ga bosta, če bo treba, morala prijeti in izročiti srbski predsednik in premier Tomislav Nikolić in Aleksandar Vučić.

Haaški obtoženec in predsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je danes v Beogradu izjavil, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag Foto: Icty
Haaški obtoženec in predsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj je danes v Beogradu izjavil, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag Foto: Icty

BEOGRAD > Vojislav Šešelj ju je znova označil za narodna izdajalca.

Šešelj se je po skoraj dvanajstih letih v priporu Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga obtožuje vojnih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom, v sredo vrnil v Beograd. Sodišče ga je začasno izpustilo iz pripora zaradi slabega zdravja, saj ima raka.

“To bi bil paradoks, da me izročijo tisti, ki so bili moji najbližji sodelavci in sostorilci v vojnih zločinih in zločinih proti človečnosti. Ali mislite, da bi izpustil takšno priložnost,” je dejal na novinarski konferenci na sedežu svoje stranke v Zemunu.

Zdravil se bo “spotoma”

Glede svojega zdravja je dejal, da ima dve metastazi na jetrih, ki mu jih lahko operirajo. V pogovoru za današnji beograjski Blic je pojasnil, da se bo “spotoma zdravil”, saj “mora urediti stranko in iti v politični boj”. Po njegovih besedah ga bo zdravil zdravnik Milovan Bojić, bivši tesni sodelavec vdove Slobodana Miloševića Mire Marković.

Tako kot v sredo je tudi danes napovedal okrepitev dejavnosti svoje stranke ter “mobilizacijo članstva in drugih domoljubov” za strmoglavljenje z oblasti “izdajalskega režima Vučića in Nikolića, ki vodita Srbijo v propad” ter proti poskusom za članstvo Srbije v Natu in Evropski uniji. V pogovoru za Blic je Aleksandra Vučića in Tomislava Nikolića obtožil, da sta izdala ideje radikalcev, srbske nacionalne interese in Kosovo ter da sta se prodala Zahodu.

Na novinarski konferenci je dodal, da ostaja Velika Srbija še naprej glavni smisel radikalne stranke in da sta na to idejo pred leti prisegala tudi Nikolić in Vučić.

Zamenjali sodnika

Tako Vučić kot Nikolić sta bila nekdaj v ožjem krogu Šešljevih zaupnikov, dokler se leta 2003 ni predal haaškemu sodišču. Kasneje je veliko njegovih privržencev zapustilo radikalno stranko in se pridružilo danes vladajoči Srbski napredni stranki, ki sta jo leta 2012 ustanovila Nikolić in Vučić.

Šešelj je bil v haaškem priporu od 24. februarja 2003, ko se je prostovoljno predal po objavi obtožnice, ki ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Po koncu sojenja, ki je potekalo med letoma 2007 in 2012, bi mu moralo sodišče izreči obsodbo leta 2013. Po zamenjavi sodnika na zahtevo Šešlja zaradi pristranskosti je sodišče imenovalo novega sodnika, ki se sedaj seznanja s primerom. Po napovedih Haaga mu sodbe v letu 2015 še ne bodo izrekli.

STA


Najbolj brano