Šešelj je po operaciji že doma

Haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj je po današnji operaciji sporočil, da se počuti dobro in da je že doma. Za srbski časnik Blic je pojasnil, da je bil operiran zaradi sprememb na obrazu. Iz odvzetih vzorcev tkiva bodo zdaj opravili histopatološko analizo.

Beograd Foto: Ana Cukijati
Beograd Foto: Ana Cukijati

BEOGRAD > "To ni bila posebej resna operacija. Končana je, dobro se počutim in takoj sem odšel domov, upam, da bom šel v ponedeljek v službo, če ne bo nobenih težav," je povedal Šešelj. Zdravniki so poseg opravili v predelu desnega sinusa in pod spodnjo čeljustjo zaradi treh sprememb na obrazu.

Po njegovih besedah sumijo, da so spremembe povezane z vnetjem, ki ga je imel pred nekaj leti, ali z njegovo osnovno boleznijo, da pa bo vse jasno po analizi.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je novembra lani Šešlju iz humanitarnih razlogov odobrilo začasno izpustitev iz pripora in vrnitev v domovino, ker naj bi imel po navedbah srbskih zdravnikov raka na debelem črevesu in metastaze na jetrih. Kot je pred časom pojasnil vodja njegove zdravniške ekipe Milovan Bojić, so pred kratkem na jetrih odkrili nove metastaze.

Šešelj od vrnitve v Srbijo razburja domačo in tujo javnost s ponavljanjem svojih nacionalističnih idej o Veliki Srbiji in pozivi k strmoglavljenju aktualnega srbskega vodstva. Haaško tožilstvo je zato zahtevalo odpravo odločitve o izpustitvi in jo tudi doseglo.

Prizivni senat haaškega sodišča je 30. marca odločil, da se mora Šešelj nemudoma vrniti v pripor v Scheveningnu, sodnemu senatu pa naložil, naj odpravi odločitev o izpustitvi in odredi ponoven pripor. Sodni senat tega še ni storil, je pa aprila pozval sekretariat sodišča, naj kar se da kmalu stopi v stik z ekipo Šešljevih zdravnikov in mu priskrbi podatke o zdravju obtoženca. Zahtevo so utemeljili z željo po "zaščiti pravice obtoženca do ustrezne nege".

Šešelj je sicer večkrat poudaril, da se v Haag ne bo vrnil prostovoljno. Zatrdil je tudi, da bo poskrbel, da haaško sodišče ne bo prišlo do podatkov o njegovem zdravstvenem stanju.

Šešelj je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993. V haaškem priporu je bil od 24. februarja 2003. Sojenje se je začelo leta 2007 in končalo marca 2012, sodbo pa je pričakovati poleti.

STA


Najbolj brano